Lufthansa Italia Zorlanıyor

Avrupa Birliği genelinde uzun yıllardır bir “açık semalar” uygulaması olsa da, düşük maliyetli taşıyıcılar dışında, köklerinin ait olduğu ülke dışında bir noktaya hub açıp operasyon yürüten havayolu şirketi sayısı son derece azdır.

İşte bunlardan bir tanesi, Milano’da oluşturduğu hub’ıyla operasyon yapmaya çalışan Lufthansa.

2009 yılı başlarında Milano merkezli olarak seferlere başlayan şirketin adı “Lufthansa Italia” olarak tespit edilmişti.

Lufthansa Italia

İlk aşamada yine Lufthansa’ya ait olan Air Dolomiti ile yapılması planlanırken, şirketin adı son anda değiştirilmiş; belki de güçlü bir müşteri algısına sahip olan Lufthansa markasından fayda sağlanması amaçlanmıştı.

Buna ek olarak Alitalia’nın iflas sürecinde Milano’dan çekilmesi ve Kuzey İtalya’nın “zengin ve ayrılıkçı” dokusu, Lufthansa’nın bu yatırımının kısa sürede başarıya ulaşacağı gibi bir beklentiye yol açmıştı.

Ancak şu anda 9 adet Airbus A319 ile 15 civarında noktaya olan seferlerine devam eden Lufthansa İtalya’da işlerin çok da parlak gittiğini söylemek, biraz iyimserlik olur gibime geliyor.

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Lufthansa ilk yarı yıl sonuçlarına göre İtalya bölümü hedeflenen kârlılığın bir hayli uzağında kalmış durumda. Bu durum Lufthansa İtalya ile ilgili stratejinin yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

Öncelikle, Milano ile Almanya arasında Lufthansa İtalya seferlerinin yapılmıyor olması bir kez daha masaya yatırılacak. Ayrıca şirketin sefer yaptığı bir çok önemli noktanın yolcu ve acente nezdinde pek de bilinir olmadığı gerçeği bulunuyor.

Gerçekten de önümüzdeki günlerde yapmayı planladığım bir Milano – Barcelona seyahati için Kayak‘ta bilet araştırırken, çıkan sonuçların arasında -aklımın ucundan dahi geçmezken- Lufthansa Italia fiyatlarına da rastlayınca böyle bir şirketin olduğunu anımsadım.

2011 yılının sonuna doğru, ak koyun – kara koyun belli olur diye düşünüyorum.

Not: Kayak’taki aramada, Lufthansa Italia biletlerinin “Swiss” markası ile de satıldığını gördüm ve bu codeshare ve ittifak işinin suyunun çıktığına bir kez daha gönülden iman ettim.