Uçak Dergileri de Elektronik Olacak

Uygulamakta oldukları iş modelini “network taşıyıcı” olarak tanımlayan havayolu şirketleri şu sıralarda, sundukları kabin içi hizmeti çeşitlendirerek rakiplerine göre farklılaşmak için her yolu, her fırsatı deniyor.

Singapore Airlines, E-Ticaret denilince tüm dünyada akla gelen dev şirket Amazon’un geçen hafta yaptığı “sattığımız her 100 basılı kitaba karşı, 143 elektronik kitap” satıyoruz şeklindeki açıklamasına nazire yaparcasına, uçak içinde yolcularına dağıttığı seyahat dergisi Silverkris‘i önümüzdeki dönemde tamamen elektronik formatta sunacağını açıkladı.

Tedricen yaygınlaştırılacak bu uygulama yolculara, şirketin “KrisWorld” adını verdiği kabin içi eğlence sistemi (IFE) üzerinden ulaştırılacak.

Singapore Airlines – Silverkris

Uzun vadede amaçlanan, yolcu kabininin bu ve benzeri tüm basılı dokümandan arındırılması.

Zira bu uygulama kapsamında Silverkris’in yanı sıra, gümrüksüz satış kataloğu KrisShop ve KrisWorld kullanım kılavuzu da elektronik ortama aktarılacak.

Daha sonraki aşamalarda ikram mönüsü, gazete, dergi, kitap gibi bir çok basılı yayım yolculara elektronik formatta sunulacak.

Singapore Airlines yöneticilerinin yaptıkları açıklamada, böylece uçakların daha hafif bir hale getirilerek daha az akaryakıt tüketilmesi ve daha az karbon emisyonu yayılmasının amaçlandığını belirtiyorlar.

Önce filodaki A380′lerden iki tanesinde başlayacak kâğıtsız kabin uygulaması, hemen akabinde iki Boeing 777′de devreye sokulacak. Zamanla tüm filo bu hale getirilecek.

Tabii çevreye duyarlı olmak iyi güzel de, yolcuların tamamına yakını halen “Y Nesli” öncesi nesillerden gelmekteyken, böylesi bir deneme ne kadar başarılı olacak, doğrusu merak ediyorum.

Gerçi “ben yaptım, oldu” denirse, mesele yok. Ama bu çalışmanın en azından ilk aşamada yolcuların çok fazla ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Bir de tabii her ne kadar ilk zamanki versiyonlara göre iyileştirilmiş olsa da, kabin içi eğlence sistemlerinin ekran kalitesi burada belirleyici olacak.

Yazının başında değindiğim Amazon Kindle‘da ekran aydınlatması bulunmuyor; elektronik mürekkep kullanılıyor.

Bu sayede ekran parlamıyor, gözler yorulmuyor. Aynı şeyi kabin içi eğlence sistemlerinin ekranları için söylemek maalesef mümkün değil.

Son olarak Singapore Airlines’ın bir çok hizmetinde kullandığı “Kris” kelimesinin ne manaya geldiğini merak etmiş olabilirsiniz.

Kris, Güney Doğu Asya kültüründe kutsallığına inanılan bir tür hançer.