Korean Air - Airbus A380

Hava Güneşli, Apronda Şemsiyeler Neden Açık?

Son bir ay içinde üçüncü kez Fransa’nın Toulouse kentindeyim.

“Orası neresi?” derseniz; burası Airbus’ın ana merkezi.

Daha öncekilerle bulunma nedenim aynı.

Önce Free Bird’ün Airbus A320, arkasından Türk Hava Yolları’nın son Airbus A330-300 uçağını teslim aldıktan ve İstanbul’a uçtuktan sonra şimdi sıra Kore Havayolları’nda.

Ama bir farkla. Bu sefer teslimat uçuşuna katılmayacağım. Sadece törende hazır bulanacağım.

Airbus A380’in roll-out yani fabrikadan çıkartılma, ilk uçuş, arkasından Singapur, Emirates ve Lufthansa derken şimdi de Kore’nin teslimat törenindeyim.

Avrupalı imalatçı bugüne kadar 48 adet A380 teslim etti. Şimdi sıra Asya’da yeni bir taşıyıcıda…

Korean Air - Airbus A380
Korean Air – Airbus A380

Töreni heyecanla beklerken apronda uçağı görüyorum. Kore’nin neredeyse bilmem kaç kilometre öteden belli olan turkuaz – mavi karışımı rengine boyanmış A380 yavaş yavaş tören alanına geliyor.

Kenarda ise yüzlerce çalışan var. Ellerinde taşıdıkları şemsiyeleri açmaya başlıyorlar. Mavi, kırmızı, beyaz renkler bir anda güneşli havada adeta tezat oluşturuyor.

A380 ağır ağır karşımıza geliyor. Ardından tören başlıyor…

Airbus yönetimi, Kore’nin CEO’su hazır bekliyor. Seremoni, yukarıdan inen dansçılar derken uçağı gezmek için sıraya giriyoruz.

En çok da uçaktaki duty free mağazasını merak ediyorum.

Uzun uçuşlarda yolcuların zamanlarını alış veriş yaparak geçirmesi için uçakta özel bir bölüm hazırlandı. ‘Duty Free Showcase’ olarak adlandırılan bölümde kozmetik, parfüm, içki ve takı satışı yapılacak. Özel görevli kabin memurları ile gerçekleştirilecek satıştan Kore Havayolları yılda 15 milyon dolarlık ciro bekliyor.

Duty free mağazası uçağın alt katında arka bölümde yer alıyor. Beş ayrı modülde tasarlanan mağazanın toplam ağırlığı ise 120 ila 130 kilogram arasında. Toplam 150 farklı ürünün sergilendiği duty free, uçağın iniş-kalkışı sırasında kapalı olacak. Normalde 13 koltuğun yer aldığı bölüm, Kore Havayolları’nın isteği üzerine mağaza haline getirildi. Havayolu şirketi, yolcuların bu mağaza ile hem uzun menzilli uçuşlarda sıkılmamalarını, hem de gelir elde etmeyi hedefliyor.

Uzun uçuşlarda yolcular zamanlarını ikinci kattaki özel lounge olarak adlandırılan salonda geçirebilecek. Buradaki bardan içecek servisinin yapılacağı salonda yolcuların oturabileceği koltuklar yer alıyor. Bu bölüm uçağın ikinci katında arka tarafta bulunuyor.

Uçağın kabin tasarımı üç ayrı sınıfta 407 koltuklu olarak planlandı.

First Class:

“Kosmo Suits” adını taşıyan first class toplam 12 koltuklu. Tam yatak haline gelen ve her yolcuya ‘suit’ olarak adlandırılan ayrı bölüm sunan koltuklar 211 santimetre yatak haline geliyor. Koltukta 55 santimetrelik ekran yer alıyor. First class uçağın birinci katında bulunuyor.

First class koltuğu geniş. Uçakta her şeyde olduğu gibi sadelik ön planda.

Business Class:

İkinci kattaki business, ‘Prestige Class’ adını taşıyor. Toplam koltuk kapasitesi 94 adet. 188 santimetre uzunluğunda 180 derece tam yatar hale gelen koltuklarda 35 santimetrelik kişisel ekranlar var.

Economy Class:

Toplam 301 koltuklu ekonomi sınıfında geriye yatış açışı 118 derece. 86 santimetrelik koltuk aralığına sahip. Her koltukta 25 santimetrelik kişisel ekranlar yer alıyor.

Airbus, iki katlı yolcu uçağı A380’den bu güne kadar 234 sipariş aldı. Bunlardan 48’ini teslim etti. Altı kullanıcı tarafından uçurulan A380, uzun menzilli seferlerde yolculardan büyük ilgi görüyor. Airbus yetkilileri, aynı hatlarda kullanılan diğer uçaklarla karşılaştırıldığında A380’lerin daha fazla ilgi gördüğünü, doluluklarının ise yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Satış Fiyatı 375 Milyon Dolar

Koltuk başına düşen uçuş maliyetleri açısından A380, rakibi Boeing 747-8I’ye göre %14 daha tasarruflu.

A380, çevreyi de %20 daha az kirletiyor.

Menzili 15.300 Kilometre olan uçak, 100 Kilometrelik uçuşta yolcu başına 3 litre akaryakıt harcıyor.

Koltuk kapasitesi tek sınıfta 853’e kadar çıkıyor.

Uçağın liste satış fiyatı donanımına bağlı olarak 375 milyon dolar.

Maksimum kalkış ağırlığı: 560 ton

Yakıt kapasitesi: 310 bin litre

2.5 milyon parçadan oluşan uçak için aralarında Türkiye’den TAI’nin de bulunduğu 30 ülkeden 1.500 şirket imalat gerçekleştiriyor.

THY büyük uçağını arıyor

Hızla artan yolcu kapasitesi ile Türk Hava Yolları (THY), yüksek kapasiteli yolcu uçağı için görüşmeler yapıyor. Airbus’tan A380, Boeing’den de 747-8I için teklif alan THY, en az 5 uçak almayı planlıyor.

New York, Bangkok, Singapur gibi uzun menzilli hatlarda kullanılacak uçaklarla tek seferde en az 400 – 450 yolcunun taşınması planlanıyor.


Posted

in

,

Comments

One response to “Hava Güneşli, Apronda Şemsiyeler Neden Açık?”