Google, ITA'yı satın aldı.

Google – ITA İşbirliğine İlk Tepkiler

Google’ın 700 milyon Dolar karşılığında ITA’i satın almasına onay verilmesinin ardından, hem Google hem de bu satın almaya karşı çıkan Fairsearch oluşumunun nasıl sevindiği hâlâ belleklerimizde.

Ama Fairsearch’ün yapmış olduğu açıklama dışında, Google’ın yeni rakiplerinden herhangi bir açıklama gelmiş değil.

Sadece Fairsearch oluşumunun içinde yer almamış olan, Avrupalı dev Amadeus, yaptığı açıklamayla, Google’ın “online seyahat arama” işine girişine müspet yönden yaklaştığını belirtti.

Google, ITA'yı satın aldı.
Google, ITA’yı satın aldı.

Şirketin düşüncesi, Google’ın girişiyle birlikte, online seyahat sektöründeki tüm unsurların yeni arama ve alış veriş teknolojilerine yönelik talep ve beklentilerinin artacağı doğrultusunda.

Görünen o ki Amadeus ayrıca, ITA’in ABD dışında pek de tanınmadığından Google’ın bu hamlesinin çok abartılmaması gerektiğine inanıyor.

Zaten Amadeus’un etkin olduğu kısım, online aramadan ziyade, rezervasyon işi.

Şirket bu yüzden Google’ı, yeni bir rakipten ziyade yeni bir müşteri gibi kabul ediyor.

ITA’in aksine Google’ın dünya çapına ne denli yayıldığı düşünüldüğünde, Amadeus’un iddiasının ne kadar doğru olduğunu zamana bırakalım diyoruz.

Google – ITA işi ABD’de kabul görürken, bu gelişmeye okyanusun öte yanındaki yaklaşım bir hayli farklı.

Avrupa Birliği (AB) bünyesinde hazırlanarak 1989 yılında devreye giren ve en son 2007 tarihinde güncellenen GDS yönetmeliği, son günlerde yeniden mercek altına alınmış durumda.

European Technology and Travel Services Association (ETTSA) tarafınden yürütülen lobi faaliyetleri sonucunda, mevcut GDS yönetmeliğinin değiştirilmesi gündeme gelmiş durumda.

Ancak Google’ın ITA’i nasıl kullanacağı henüz tam olarak belli olmadığından, AB’nin bu duruma karşı hızlı bir biçimde karar alması biraz zor gibi görünüyor.

Ayrıca ABD’de onaylanmış bir satın almanın, AB tarafından reddedilirken ne gibi gerekçelerin öne sürülebileceği de tam olarak kestirilemiyor.

Bu arada, hem değişmesi hem de değişmemesi halinde, AB’deki GDS yönetmeliğinin durumundan bir şekilde faydalanmaya çalışanlar mutlaka olacağı da ileri sürülen iddialar arasında.

Netice olarak anlaşılan tek bir şey var; o da Google – ITA işinin daha uzunca bir süre seyahat sektörünün en tepe noktalarını çok yakından meşgul edeceği.