IAG

IAG’den JAL Hamlesi

2009 yılının başında iflasını ilan ederek Japon devletinin güçlü kanatları altına sığınan Japan Airlines (JAL), hatırlanacağı üzere aynı yılın sonunda oneworld ile Skyteam arasında yaşanan bir çekişmeye konu olmuştu.

Delta Air Lines ve American Airlines üzerinden yürütülen mücadele sonucunda JAL, mevcut ittifak grubunu değiştirmekten son anda vazgeçerek oneworld’de kalmıştı.

Yaklaşık bir buçuk sene boyunca iflas korumasında kalan JAL, bu süre içerisinde personel sayısını üçte bir oranında azaltmış, eski bazı uçaklarını filodan çıkarmış ve yeni mâlî destek temin etmişti.

IAG
IAG

Bunun sonucunda geçtiğimiz ay içerisinde iflas korumasından çıkan JAL’ın kapısını ilk çalan, oneworld’ün lideri konumundaki IAG oldu; yani British Airways + Iberia.

IAG CEO’su Willi Walsh tarafından yapılan açıklamada, IAG’nin JAL’dan hisse satın alabileceği ve mevcut ilişkileri daha da derinleştirebileceği belirtildi.

JAL’ın planları 2013 yılına kadar devlet hisselerini elden çıkarmak yönünde.

JAL’ın Japonya’daki baş rakibi All Nippon Airways (ANA) ise Star Alliance bünyesindeki iş ortağı Lufthansa ile bir joint venture (ortak girişim) oluşturmak.

Öte yandan JAL, aralarında New York – Tokyo ve Pekin – Şikago’nun da bulunduğu 10 transpasifik hattında American ile ortak bir girişim yapmak üzere.

Harcamalar ortak hale getirilirken, bilet fiyatı ve tarife gibi hassas konularda iş birliği yapılacak.

Benzer bir niyet, JAL ile British Airways arasında da mevcut. Tabii tüm bunlar ilgili rekabet kurumlarının onayına muhtaç.

Bu gelişmeler aslında, ticarî havayolu sektöründe çok uzun zamandır dile getirilen konsolidasyon ihtiyacına uygun görünüyor.

Sektör, ittifakların liderliğinde git gide “solid” bir hale geliyor.