Millî Havayolları, Millî Mutfaklar

İnternetle birlikte küreselleşme olgusunun en güçlü iki motorundan biri olan ticarî havayolu sektörü, kökü 1944 Şikago Konferansı‘na dayanan “millî” olma özelliğinden bir türlü vazgeçemiyor.

Son dönemde network taşıyıcı olarak tanımlanan ve genelde ülkelerinin bayrak taşıyıcısı konumundaki havayolu şirketlerinde yeni bir trend hakim.

Airlinetrends.com bu konuda detaylı bir yazı yayımlamış.

THY Business İkram (2010)

Buna göre önde gelen bir çok havayolu şirketi bayrak taşıyıcısı oldukları ülkelerin millî mutfaklarından seçtikleri çok özel yemekleri yolcularına sunuyor.

Swiss, “Taste of Switzerland” adını verdiği uygulama kapsamında her üç ayda bir ülkedeki bir kantonun özel bir yemeğini mönüye dahil ediyor.

Lufthansa, “Discover Flavour” ve KLM, “From Holland” adını verdikleri özel programlar altında yolcularına yöresel lezzetlerinden örnekle sunuyor.

Airlinetrends’teki yazıya Türk Hava Yolları’nı (THY) da eklemek gerekir.

Geçtiğimiz yıllarda DO & CO ile yapılan işbirliğinin ardından değiştirilen uçuş esnası ikram mönüsünde Türk mutfağının seçme örneklerini bulmak mümkün.

Kuzu pirzola, çipura fileto, haydari gibi.

Sektördeki “düşük maliyetli taşıyıcı” etkisi sebebiyle, kabin içi hizmetin kalite seviyesini daha yukarıya taşımayı amaçlayan bu gibi girişim ve yenilikleri maalesef sadece orta – uzun mesafeli uçuşlarda görebiliyoruz.

Yakın mesafelerde ekmek arası peynir yemeye devam. 🙂