Dar Gövdeler Çift Koridorlu mu Oluyor?

Flightglobal’ın zengin çeşitliliğe sahip blog sayfaları arasında dolaşırken, Jon Ostrower tarafından hazırlanan FlightBlogger adlı bölümde bir hayli ilginç bir yazıya denk geldim.

Yazıda, Boeing tarafından geçen sene alınmış olan bir patentten bahsediliyor.

Bu patente göre Boeing, gerçekleşmesi halinde son yılların en devrimci projesi olması muhtemel bir işe girişmiş durumda:

Dar gövde uçaklarda çift koridor.

Hayır, yanlış okumuyorsunuz.

Boeing, almış olduğu patentte Boeing 737′nin halefi olması muhtemel bir dar gövde uçağı çift koridorlu olacak şekilde tasarlamış.

2 – 3 – 2 şeklinde koltuk düzenine sahip olan uçağın gövdesinin komposit madde, kanatlarının ise alüminyumdan üretilmesi planlanıyor.

Boeing 737 – Çift Koridor

Southwest Airlines’ı yakından takip edenler, Boeing 737′nin “-700″ versiyonunun çok büyük oranda Southwest’in talebi doğrultusunda tasarlanarak üretildiğini hatırlayacaktır.

Çift koridorlu 737′nin arkasında da yine Southwest’in olduğu iddia ediliyor.

“Turn around” süresi 20 – 25 dakika civarında olan Southwest’in, çift koridorlu bir uçakla bu süreyi daha da aşağıya çekebileceği belirtiliyor. Zira çift koridorlu bir uçakta yolcu iniş – binişleri çok daha hızlı olabilir.

Boeing’in patentinde dikkatimi en fazla çeken nokta ise kabin konfigürasyonu oldu. Yeni uçakta “business” sınıfı da ihmal edilmemiş.

Economy’de koltuklar 2 – 3 – 2 şeklindeyken, business’ta 1 – 2 – 1 şeklinde konumlandırılmış.

Uçaktaki toplam koltuk sayısı 8 business ve 82 economy olmak üzere 90 adet.

Uçak üreticileri arasındaki rekabet kıyasıya devam ediyor.

A380 ile Airbus bir adım öne geçti. Boeing, 787 ile cevap vermeye çalışıyor.

Boeing, çift koridorlu bir 737′yi yakın gelecekte sipariş alır hale getirebilirse, Airbus’ın rekabet etmekte çok güçlük yaşayabileceği bir hamle yapmış olacak.

Tabii iki şirket arasındaki hesaba, tanker uçak ihalesini de katmak lazım.