Sosyal Ağlardan Ayrı Kalamayanlara Özel

Geçtiğimiz Nisan ayında Lufthansa’nın kendi sık uçak yolcuları için hazırlamış olduğu Member Scout uygulamasından bahsetmiştim.

Aslında Lufthansa’nın sosyal ağ konsepti çerçevesinde yaptığı atılımlar bundan ibaret değil.

2009 yılı sonunda devreye alınan ve Lufthansa yolcusu olsun ya da olmasın herkes tarafından kullanılması mümkün olan “My Sky Status” uygulaması Lufthansa’nın havayolu sektörüyle, sosyal ağları bir araya getirdiği son derece basit ama başarılı bir çalışma.

Uygulama şu şekilde çalışıyor.

Seyahatiniz başlamadan önce, My Sky Status’un web sitesine giriyor ve havayolu şirketinizi, seyahat tarihinizi ve uçuş numaranızı seçiyorsunuz.

İkinci aşamada ise uygulama tarafından gönderilecek mesajların hangi sosyal ağ üzerinden gönderileceği tercihini yapıyorsunuz.

Facebook, Twitter ve LinkedIn seçenekler arasında.

Bunun yanı sıra, mesajınızın email olarak gönderilmesini de isteyebilirsiniz.

Bundan sonra iş tamamen My Sky Status’un sistemine emanet.

“Birazdan İstanbul’dan New York’a gitmek için havalanacağım”, “Şu anda Almanya üzerindeyim”, ”Halifax üzerinde, New York’a iniş için alçalmaya başladım”, “10 dakika içinde New York’a inmiş olacağım” gibi mesajlar zamanı geldikçe, seçmiş olduğunuz sosyal ağ üzerinden otomatik olarak iletiliyor olacak.

Basit ama bir hayli sevimli ve başarılı bir uygulama.

Haziran ayında Swiss, ilk San Francisco seferinin heyecanını online ortamda canlı bir biçimde yaşatmak için uçaklarda bulunan ACARS sistemi üzerinden operasyon merkezine mesajlar göndermiş, bunlar da Twitter’dan yayımlanmıştı.

Ama asıl yapılması gereken, havayolu şirketlerinin yolcularına internet erişimini sunuyor ve yolcuların kendi mesajlarını kendilerinin iletebiliyor olması.

Bir kaç sene içerisinde, önde gelen network taşıyıcıların uzun menzilli tüm hatlarında internet erişiminin standart bir hizmet olarak sunulacağını ön görüyorum.

Delta Air Lines’ın bu konudaki çabaları takdire değer; takip etmek lazım.