Açık Semalar Rüzgârı Latin Amerika’dan Esiyor

Ticarî havayolu sektörünün kendisine has kuralları, sektörün yabancısı olanlar için bir hayli şaşırtıcı olabiliyor.

Küreselleşme olgusunun bu denli yaygınlaşmış olduğu günümüzde dahi iki ülke arasındaki havayolu seferlerinin devletlerarası anlaşmalar yoluyla tespit edildiği, farklı iki ülkenin havayolu şirketlerinin birleşerek bir araya gelemediği bir sektörden bahsediyoruz.

Hem de bu sektör, küreselleşme ve toplumlararası entegrasyon konularında bir numaralı araç olduğu halde.

Ancak özellikle son 5 – 6 sene içerisinde yaşananlar, havayolu sektörünün serbestleşme akımının karşısında daha fazla dayanamayacağını gösteriyor.

Air France ile KLM’in birleşmesi, oneworld kapsamında American Airlines, British Airways ve Iberia’nın bir araya gelmesi, Lufthansa’nın dev bir şirketler topluluğuna dönüşmesi, sektörün gidişatı konusunda yeterince ipucu veriyor.

“Açık Semalar” adı verilen konsept çerçevesinde özgürleşen havayolu sektörü, buna paralel olarak yaşanan şirket birleşmeleri ve ittifaklarla git gide konsolide oluyor.

İşte Güney Amerika kıtasının iki büyük ve köklü firması, Şili’den LAN ve Brezilya’dan TAM, almış oldukları birleşme kararını geçtiğimiz Cuma günü açıkladılar.

Birleşme sonucunda ortaya çıkacak şirketin adı bile hazır; LATAM Airlines.

Yeni şirketin yıllık cirosunun 10 Milyar USD seviyesinde olması bekleniyor.

Ağırlıklı olarak Airbus’tan oluşacak filoda ise yaklaşık 250 uçak yer alacak. Bu büyüklüğüyle LATAM Airlines, Güney Amerika kıtasının da “açık arayla” en büyük havayolu firması haline gelecek.

Yeni şirketin milliyeti ve dolayısıyla devletlerarası hava trafik anlaşmaları yoluyla elde edilen slot haklarının akıbeti ne olacak diye soracak olursanız, aklıma tek bir şey geliyor.

Yeni firmanın Air France – KLM örneğindeki gibi hibrit bir yapıyla yoluna devam etmesi.

Sektörü felç eden “milliyet temelli mülkiyet sorunsalı” halledilmediği sürece şirket birleşmeleri ancak bu gibi ara çözümlerle gerçekleşebiliyor.

Bu birleşmede tek bir sorun görünüyor:

LAN, oneworld üyesi iken TAM daha geçtiğimiz Mayıs ayında Star Alliance’a katıldı. 🙂