Amerikan Havayollarına 15 Milyar Dolarlık Devlet Desteği

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki havayolu şirketlerine, 15 milyar USD tutarında yeni bir devlet yardımı yapılması onaylandı.

Söz konusu yardım, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini hafifletmeye yönelik olarak hazırlanan ve dün gece Amerikan kongresinden geçen 892 milyar dolarlık paketin içinde bulunuyor.

Yardımdan faydalanmak isteyen havayollarının, geçtiğimiz aylarda işten çıkardıkları personeli yeniden işe almaları gerekiyor.

Bu sayede 32.000’den fazla kişinin işe dönmesi bekleniyor.

Yeni yardım, 1 Aralık 2020 – 31 Mart 2021 tarihleri arasındaki dönemde, havayolu personelinin maaşlarını karşılamış olacak.

Hatırlanacağı üzere, Mart ayında, daha salgının ilk haftalarında Amerikan devleti 2 trilyon USD’lik bir yardım paketi hazırlamıştı.

CARES adlı yasa çerçevesinde, Amerikan havayolu şirketlerine 58 milyar USD (29 milyar USD maaş desteği + 29 milyar USD borç) tutarında devlet yardımı yapılmasına karar verilmişti.

Buna karşılık olarak havayolları, 30 Eylül 2020 tarihine kadar kimseyi işten çıkarmamayı ve daha önceden ilan ettikleri yaz tarifesindeki tüm noktalara sefer yapmaya devam etmeyi kabul etmişti.

Havayollarına sağlanan yardımın yanı sıra, havalimanı işletmecilerine 2 milyar USD ve havayollarına iş yapan taşeron firmalara da 1 milyar USD tutarında destek, yine aynı paketin içinde yer alıyor.


Posted

in