Avrupa, Slot Kullanımı Kuralında Orta Yolu Buldu

Avrupa Birliği, Covid-19 salgını sebebiyle gevşetilen “kullan ya da kaybet” (use-it-or-lose-it) slot kuralı konusunda orta yolu buldu.

Buna göre, 2021 yaz tarifesi döneminde havayolları, kendilerine tahsis edilmiş slotların %40 oranındaki bölümünü kullanmak zorunda olacaklar.

Halihazırda devam eden uçuşlarda ulaşılan kapasite ve önümüzdeki aylara yönelik tahminler, yeni belirlenen kullanım oranının makûl olduğunu gösteriyor.

Normalde bu oran %80 seviyesindeydi.

Yeni oran, 28 Mart 2021 – 30 Ekim 2021 tarihleri arasındaki yaz tarifesi dönemini kapsayacak ve 2021/22 kış tarifesi için ayrıca bir değerlendirme yapılacak.

Böylece havayolları ile havalimanı işletmecilerinin durumu arasında bir denge sağlanması hedefleniyor.

Zira geçen Mart ayında askıya alınan slot kullanım kuralı sonrasında bir çok havalimanına yapılan seferler neredeyse sıfır noktasına gerilemişti.

Ryanair ve Wizz Air, Slot Kurallarının Yeniden Uygulanmasını İstemişti

Hatırlanacağı üzere Ryanair ve Wizz Air, slot kullanım kuralının 2021 yılı yaz tarifesiyle birlikte yeniden uygulanmaya başlamasını istemişti.

ACI Europe tarafından düzenlenen konferansta birer konuşma yapan Michael O’Leary (Ryanair) ve József Váradi (Wizz Air) aksi halde, havacılık sektöründeki toparlanmanın yavaşlayacağı ve sektördeki rekabetin engelleneceğini iddia etmişlerdi.

O’Leary’ye göre bu konuda sağlanan kolaylığın özellikle Lufthansa, British Airways, Air France gibi büyük havayollarını tembelliğe sevk ettiğini ve söz konusu havayollarının uçuş sayılarını artırmada çekimser davrandıklarını söylemişti.

Benzer görüşleri dile getiren József Váradi, örnek olarak Londra’da yaşadıkları durumu göstermişti.

Váradi, Wizz Air olarak Londra Gatwick Havalimanı’nda büyümek istediklerini ancak slot kısıtlaması sebebiyle bunu gerçekleştiremediklerini belirtmişti.

Wizz Air CEO’su ayrıca, slot kurallarının gevşetilmesi sebebiyle çeşitli havayollarının, yakın bir gelecekte kullanmayacakları hakları ellerinde tuttuklarına; bu durumun da Wizz Air gibi büyümeyi hedefleyen havayollarının önünü kestiğine dikkat çekmişti.


Posted

in

Tags: