Amerikan Havayollarına Yeniden Devlet Desteği

Amerikan devleti, havayolu şirketlerine yeni bir yardım paketi sağlamaya hazırlanıyor.

Cumhuriyetçi partinin önde gelen iki senatörü tarafından hazırlanan bir kanun tasarısıyla (Air Carrier Worker Support Extension Act of 2020), 1 Ekim 2020 tarihi sonrasına yönelik olarak havayollarına 28.8 milyar USD tutarında bir destek verilmesi planlanıyor.

Bu meblağ, maaş desteği niteliğini taşıyacak ve 25.5 milyarı yolcu havayollarına, 300 milyonu kargo havayollarına ve 3 milyarı da havayolu şirketlerinin tedarikçilerine olmak üzere paylaştırılacak.

Sadece Cumhuriyetçiler değil, Demokrat Parti temsilcileri de söz konusu tasarıyı destekliyor.

Yapılacak yardım sayesinde, 1 Ekim 2020 – 31 Mart 2021 tarihleri arasındaki dönemde havacılık sektöründe büyük çaplı bir istihdam kaybının engellenmesi hedefleniyor.

Aynı dönemde maaş ve yan haklarda herhangi bir kısıtlama yapılması da söz konusu olmayacak.

Hatırlanacağı üzere, Covid-19 krizinin başladığı Mart ayında yürürlüğe giren CARES adlı yasa çerçevesinde, Amerikan havayolu şirketlerine 58 milyar USD (29 milyar USD maaş desteği + 29 milyar USD borç) tutarında devlet yardımı yapılmasına karar verilmişti.

Buna karşılık olarak havayolları, 30 Eylül 2020 tarihine kadar kimseyi işten çıkarmamayı kabul etmişti.

İşte bu tarih yaklaşırken, havayollarının çok ciddi sayıda personeliyle yollarını ayırmayı planladıkları ortaya çıkmıştı.

Zira yaz ayları boyunca Covid-19 salgını tamamen kontrol altına alınamamış ve havacılık sektöründe umulan toparlanma bir türlü gerçekleşmemişti.

ABD’de başkanlık seçimi sürecinin devam ettiği şu günlerde, havayollarına ilave mâli destek ön gören tasarının hızlı bir biçimde onaylanacağı tahmin ediliyor.


Posted

in