American Airlines_Boeing 777_Boeing 737

American Airlines, Hat Kapatmaya Hazırlanıyor

Covid-19 krizinin etkisini iyice hissettirdiği Mart ayında yürürlüğe giren CARES adlı yasa çerçevesinde, Amerikan havayolu şirketlerine 60 milyar USD’ye yakın bir tutarda devlet yardımı yapılmasına karar verilmişti.

Bu yardımdan faydalanan havayolları, 30 Eylül 2020 tarihine kadar kimseyi işten çıkarmamayı kabul etmişti.

Havayolları bu yardım karşılığında ayrıca, 2020 yaz tarifesinde daha önceden duyurdukları tüm noktalara -frekansı azaltsalar bile- uçmaya devam etmeyi taahhüt etmişti.

30 Eylül günü giderek yaklaşırken, Amerikalı şirketlerden her iki konuyla ilgili olumsuz sinyaller gelmeye devam ediyor.

Seyahat talebinde beklenen toparlanmanın bir türlü gerçekleşmemesi, hem işten personel çıkarmayı hem de hat kapatmayı sürekli gündemde tutuyor.

United Airlines daha Temmuz ayında, binlerce çalışanıyla yollarını ayırabileceğini belirtmişti.

American Airlines’ın Ekim ayında kapatacağını duyurduğu hatlar

American Airlines tarafından bugün yapılan bir açıklamada ise Ekim ayında kapatılması planlanan hatlar duyuruldu.

7 Ekim’den itibaren uçuşların durdurulacağı noktalar şunlar:

Del Rio, Dubuque, Florence, Greenville, Huntington, Joplin, Kalamazoo-Battle Creek, Lake Charles, New Haven, New Windsor, Roswell, Sioux City, Springfield, Stillwater ve Williamsport.

Yeni planlamaya göre ay boyunca toplam 15 hatta 700’den fazla uçuş iptal edilecek.

Önümüzdeki günlerde tarife planında yapılacak son güncellemelerin ardından kapatılan hat otuza kadar çıkabileceği ve iptal edilen uçuş sayısının daha da artabileceği gelen bilgiler arasında.

Yardım Gelirse Karar Değişebilir

Bununla birlikte, havayolu şirketlerine ilave bir federal yardım yapılması halinde, hat kapatma ve personel çıkarma kararlarından vazgeçilebileceği söyleniyor.

Halen ABD kongresinde görüşmeleri süren yeni bir yardım paketi çerçevesinde havayollarına 25 milyar USD daha maaş desteği yapılması söz konusu.

2021 yılının Mart ayının sonuna kadar olan altı aylık süreyi kapsayan bu desteğin sağlanması durumunda, havayollarının rahat bir kış geçirebileceği belirtiliyor.


Posted

in