Amerikan Havayolu Şirketleri, İstedikleri Her Hattı Kapatamıyor

Coronavirus salgını sebebiyle muazzam bir biçimde düşen seyahat talebi, dünyanın her yanında havayolu şirketlerini derinden etkilemeye devam ediyor.

Yılda yaklaşık 800 milyon yolcunun seyahat ettiği ABD iç hatları, bu gelişmeden en fazla etkilenen pazarlardan bir tanesi.

Bu yüzden, geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe giren CARES adlı yasa çerçevesinde, Amerikan havayolu şirketlerine 60 milyar USD’ye yakın bir tutarda devlet yardımı yapılmasına karar verilmişti.

Söz konusu yardımdan faydalanmak isteyen havayollarının uyması gereken bazı şartlar bulunuyor.

Bunların başında, havayollarının uçmaya devam etmesi gereken hatlarla ilgili kural geliyor.

Kurala göre, yolcu doluluk oranı ne olursa olsun havayolları, daha önceden ilan etmiş oldukları tarifelerindeki destinasyonlara olan uçuşlarını tamamen durduramıyor.

Lâkin çok sayıda hat için bu kuraldan muafiyet isteyen Spirit Airlines ve JetBlue’nun talepleri, ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından reddedildi.

Spirit’in başvurusundaki 26 hattan sadece bir tanesi, JetBlue’nun ise 11 hattan iki tanesinde uçuşları durdurması kabul edildi.

Uçuşların durdurulması kabul edilen hatların tamamı Puerto Rico’ya yapılan uçuşları kapsıyor.

CARES yardımından faydalanabilmeleri için her iki havayolunun da halihazırda uçuşları durdurmuş oldukları bu hatları, anlaşmanın imzasından itibaren yedi gün içinde yeniden hizmete açmaları gerekiyor.

Bakanlığın bu kararı, benzer taleplerde bulunmaya niyetlenen Allegiant Air, Frontier Airlines ve Sun Country Airlines gibi havayollarının da hevesini kırdı.

ABD Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili kararında, her iki havayolu şirketinin de yaptıkları başvuruların, talep edilen hat durdurma işleminin kamu yararı sağlayacağı yönünde ikna edici olmadığını belirtti.

JetBlue, bakanlığa yaptığı başvurusunda, Nisan ayında günde ortalama 1 milyon USD ciro elde ettiğini, geçen yılın aynı ayında ise bu tutarın 22 milyon USD mertebesinde olduğunu belirtmiş ve “minimum hizmet şartı” çerçevesinde yapılan ve neredeyse tamamen boş olan uçuşların, şirketin nakit durumunu daha da zora soktuğunu vurgulamıştı.

CARES programına katılan JetBlue, ABD Federal Hükümeti’nden 685 milyon USD doğrudan destek ve 250 milyon USD düşük faizli kredi olmak üzere toplam 935 milyon USD destek alacak.

Anlaşılan o ki, önümüzdeki aylarda Amerikan havayolu şirketleri, rekor seviyede düşük doluluk oranlarıyla yurt içi uçuşlarını icra etmeye devam edecekler.


Posted

in