Lufthansa - Airbus A380

Lufthansa Filosu Küçülmeye Devam Edecek

Son bir kaç haftadır sektörde konuşulan şey gerçek oldu ve Lufthansa yönetimi, önümüzdeki döneme ilişkin hazırladığı yeni planını kamuoyu ile paylaştı.

Söz konusu planı şekillendiren en temel unsurlar, yaz dönemindeki toparlanmanın beklentilerin altına kalması ve Covid-19’un henüz tam anlamıyla kontrol altına alınamaması oldu.

Lufthansa Group çapında sürdürülen ve “ReNew” adı verilen yeniden yapılanma programının üçüncü aşamasının öne çıkan hususları şöyle oldu:

  • 2020’nin son üç ayı için ön görülen kapasite miktarı, geçen yılın yarısı seviyesindeydi. Ancak son gelişmeler ışığında bu tahmin güncellendi ve %20-30 aralığına çekildi.
  • Orta vadeli filo planı gözden geçirildi. 2020’li yılların ortasına kadar grup genelindeki uçak sayısının 150 kadar azaltılmasına karar verildi.
  • Geçtiğimiz ilkbahar aylarında filodan çıkarılan altı adet Airbus A380’nin yanı sıra, kullanılması planlanan sekiz adet Airbus A380’in de uzun dönemli olarak parka çekilmesine karar verildi. Yedi adet Airbus A340-600 filodan tamamen çıkarılacak. On adet Airbus A340-600 ise uzun dönemli olarak park edilecek. Uzun dönemli park edilen A380 ve A340-600’ler, pazarda beklenmedik bir biçimde hızlı bir iyileşme yaşanırsa, yeniden uçurulacak.
  • Filodan çıkarılacak uçaklar, Lufthansa’nın 2020 yılı üçüncü çeyrek bilançosuna 1,1 milyar Euro tutarında bir varlık kaybı olarak yansıyacak.
  • Önceki aylarda 22.000 olarak ifade edilen personel fazlası, filonun ve kapasitenin daha da düşürülmesinin ardından artacak. Şirket yönetimini bu konuyu, işçi temsilcileriyle görüşecek.
  • Grubun aylık nakit kaybı, alınan tedbirlerin ardından 500 milyon Euro’dan 400 milyon Euro’ya düşecek.
  • 2021 yılının ilk çeyreğinde, yönetici pozisyonları %20 oranında azaltılacak.

Covid-19 krizine en hızlı bir biçimde tepki gösteren havayollarının başında Lufthansa Group geliyor.

Salgının daha ilk aylarında son derece radikal kararlar alan Lufthansa yönetimi, 2023 yılı yaz tarifesi döneminde şu anki durumuna göre 100 uçak daha küçük bir şirket olarak yoluna devam etmeyi planlıyordu.

Anca yukarıda ayrıntılarını verdiğimiz güncel plana göre filodan ayrılacak uçak sayısı 150’yi, krizden çıkış dönemi ise 2024-2025 yıllarını bulabilir.

Grubun çatısı altındaki Lufthansa, SWISS, Austrian, Brussels Airlines ve Eurowings’in filolarında 2019 yılı sonu itibarıyla toplam 763 uçak bulunuyordu.


Posted

in