Vistara, Boeing 787 Siparişi Verdi

Hindistanlı havayolu şirketi Vistara, Farnborough Havacılık Fuarı’nda yapılan bir törenle, 10 adet Boeing 787-9 siparişi verdiğini duyurdu.

Liste fiyatına göre toplam 2,8 milyar USD tutarındaki siparişin altı adedi kesin, dört adedi ise opsiyonlu.

Bu sipariş, Vistara’nın önümüzdeki aylarda başlatmayı planladığı dış hat uçuşları açısından büyük önem taşıyor.

Hatırlanacağı üzere Vistara, Hindistanlı Tata ve Singapore Airlines ortaklığı olarak Ekim 2013’te kurulmuş; 9 Ocak 2015 tarihinde ise resmen uçuşlara başlamıştı.

Dolayısıyla %49’u Singapore Airlines ve %51’i Tata mülkiyetindeki yeni şirket, Hindistan havayolu sektöründeki 5/20 kuralı sebebiyle şu an için sadece iç hat uçuşları yapabiliyor.

Zira kurala göre, yeni kurulan bir havayolu şirketinin dış hat seferleri yapabilmesi için, 5 yıl boyunca iç hatlarda uçması ve en az 20 uçaklık bir filoya sahip olması gerekiyor.

Şirketin filosundaki uçak sayısı şu anda, tamamı Airbus A320 ailesinden olmak üzere 20 adede ulaşmış durumda.

Vistara, 10 adet Boeing 787 siparişi verdi (Temmuz 2018)

Basına yansıyan kulis bilgilerine göre, 5 yıllık uçuş süresi beklenmeksizin, Vistara’nın dış hat uçuşlarına başlamasına izin verilecek.

2018 yılı sonu veya 2019 başlarında, Vistara’nın dış hat uçuşlarına başlaması hedefleniyor.

Vistara CEO’su Leslie Thng yaptığı açıklamada, açacakları ilk yurt dışı hattın 5 ilâ 9 saat arasındaki kategoride olacağını ve bu seferlerde geniş gövdeli uçak kullanacaklarını belirtmişti.

Bununla birlikte, Boeing’e verilen yeni sipariş çerçevesinde bu kadar kısa bir zaman içerisinde yeni uçakların teslim alınıp alınmayacağı bir soru işareti.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, son yıllarda yaptığı bazı girişimlerle havayolu sektörünü geliştirmeye çalışıyor.

Hindistan 2017 yılında Japonya, 2018 yılında da Avustralya ile açık semalar anlaşmaları imzalamıştı.

Vistara’nın dış hat pazarına ilk olarak Singapur uçuşlarıyla başlaması ve bunun ardından Japonya ve Avustralya’ya yeni hatlar açması bekleniyor.

Japan Airlines’ın, Hindistan iç hat pazarında hızla gelişmekte olan Vistara ile başta codeshare uçuşlar olmak üzere yakın işbirliği yapılmasına yönünde mutabakata vardığını da hemen belirtelim.

Öte yandan, işin bizimle ilgili tarafına baktığımızda, Türkiye ile Hindistan arasındaki mevcut hava ulaştırma anlaşmasının ülke başına haftalık sadece 14 uçuşa izin verdiğini görüyoruz.

Halihazırda Türkiye tarafında Türk Hava Yolları bu 14 hakkın tamamını kullanırken, Hindistan’dan ülkemize sefer yapan havayolu şirketi bulunmuyor.

Bu çerçevede, Vistara’nın muhtemel Türkiye uçuşları için gerekli girişimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Posted

in

,