Hindistan ve Avustralya, “Açık Semalar” Anlaşması İmzaladı

Hindistan ve Avustralya, iki ülke arasındaki havayolu pazarını tamamen serbestleştirmek amacıyla, açık semalar (open skies) anlaşması imzaladı.

Söz konusu anlaşma, Avustralya’nın tamamı ile Hindistan’ın altı büyük kentini kapsıyor.

Halihazırda Mumbai, Delhi, Kalküta, Chennai, Haydarabad ve Bengaluru kentleri ile Avustralya arasında gerçekleştirilecek uçuşlarda, haftalık 6.500 koltuk kapasitesi (gidiş-dönüş) sınırı bulunuyor.

İmzalanan açık semalar anlaşması ile bu sınırlama tamamen kaldırılacak.

Bu sayede nüfus bakımından Çin’in ardından dünyanın ikinci büyük ülkesi konumundaki Hindistan ile Avustralya arasındaki direkt uçuşların sayısının artması bekleniyor.

Ama işin doğrusu, açık semalar anlaşması yokken de bu iki ülke arasındaki hava trafiğinin pek canlı olduğu söylenemez.

Günümüz itibarıyla Air India, Hindistan ve Avustralya arasında direkt uçuş yapan yegâne havayolu şirketi.

Air India, Delhi-Sydney arasında haftada beş ve Delhi-Melbourne arasında haftada üç sefer gerçekleştiriyor.

Direkt uçuşların yanı sıra Qantas ve Jet Airways, yaptıkları codeshare anlaşması ile bu iki dev ülkeyi Singapur, Bangkok ve Hong Kong üzerinden aktarmalı olarak birbirlerine bağlıyor.

Yine benzer şekilde, Virgin Australia ve Singapore Airlines, Singapur üzerinden bağlantı imkânı sunuyor.

Yeni Havayolları Pazara Girecek

İstatisklere göre Hindistan, Avustralya’yı ziyaret eden turist sayısında sekizinci sırada yer alıyor.

Avustralya’ya seyahat eden Hindistanlı turist sayısının, başlatılacak yeni direkt seferlerle artabileceği belirtiliyor.

Halen sadece iç hatlarda operasyon yapan IndiGo ve Vistara firmalarının, yakın bir gelecekte dış hat uçuşlarına başlaması bekleniyor.

Ve her iki havayolunun yeni destinasyon listesinde, Avustralya da yer alıyor.

IndiGo ve Vistara’nın pazara girmesi halinde, Hindistan ve Avustralya arasındaki yolcu sayısının ciddi bir biçimde artacağı tahmin ediliyor.

Hindistan, Japonya ile de Açık Semalar Anlaşması İmzalamıştı

Hindistan, 2017 yılında da Japonya ile açık semalar anlaşması imzalamıştı.

Hindistan başbakanı Narendra Modi ve Japonya başbakanı Shinzo Abe’nin katılımıyla düzenen törende resmiyet kazanan anlaşma ile birlikte Hindistan ve Japonya arasındaki uçuş sayısı ve koltuk kapasitesi tamamen serbest bırakılmıştı.

Bununla birlikte, seferlerin hangi havayolu şirketleri tarafından yapılabileceği ve hangi şehirlere sefer düzenlenebileceği, yine anlaşma dahilinde belirlenmiş durumda.

Uçuşlar Japonya’dan All Nippon Airways ve Japan Airlines, Hindistan’dan ise Air India ve Jet Airways tarafından icra edilebilecek.

Japon havayolu şirketleri Hindistan’da Delhi, Mumbai, Chennai, Kalküta, Haydarabad ve Bengaluru kentlerine uçabilecek.

Hindistan devletinin millî sivil havacılık politikasına göre hükümet, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilâtı (SAARC) üyesi devletlerle (Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka) veya Hindistan’dan 5.000 km ve ötesinde bulunan ülkelerle açık semalar anlaşması imzalayabiliyor.

Hindistan hükümeti bu çerçevede geçtiğimiz yıl Çekya, Finlandiya, Guyana, İspanya, Jamaika, Sri Lanka ve Yunanistan ile açık semalar anlaşması imzalamıştı. Hindistan’ın ayrıca ABD ile 2005 yılından bu yana açık semalar anlaşması bulunuyor.

Bu noktada, Japan Airlines’ın, Hindistan iç hat pazarında hızla gelişmekte olan Vistara ile başta codeshare uçuşlar olmak üzere yakın işbirliği yapılmasına yönünde mutabakata vardığını da hemen belirtelim.

Türkiye ile Hindistan arasındaki mevcut hava ulaştırma anlaşması ülke başına haftalık sadece 14 uçuşa izin veriyor.

Halihazırda Türkiye tarafında Türk Hava Yolları bu 14 hakkın tamamını kullanırken, Hindistan’dan ülkemize sefer yapan havayolu şirketi bulunmuyor.

Yukarıdaki haritada da görüldüğü üzere Türkiye’nin Hindistan’a olan uzaklığının 5.000 km’den daha az olması, açık semalar anlaşması imzalanmasını kolaylaştırması muhtemel bir etkeni de devre dışı bırakıyor.

Zira Hindistan millî sivil havacılık politikası, yukarıdaki kapsama girmeyen ülkelerin uçuş haklarını artırmak için öncelikle, söz konusu olan pazarda Hindistan’a ait bulunan uçuş haklarının %80 oranında kullanılmasını şart koşuyor.

Ülkemiz için henüz bu durum geçerli olmadığından, haftalık 14 olan uçuş sayısında yakın bir gelecekte bir değişiklik beklenmiyor.

Comments

One response to “Hindistan ve Avustralya, “Açık Semalar” Anlaşması İmzaladı”