Doha Hamad Havalimanı

Bundan bir kaç gün önce, yolcuların uzun mesafeler yürümek zorunda kaldığı Hong Kong Havalimanı’nı ele almıştık.

Bugün de yolcuların uçağa binebilmek için yine bir hayli uzun mesafeler kat ettiği Doha Hamad Havalimanı’nı inceliyoruz.

IATA kodu DOH ve ICAO kodu OTHH olan havalimanı, Katar’ın başkenti Doha’ya karayoluyla 15-20 dakikalık bir mesafede bulunuyor.

Havalimanı, yarısı denizin doldurulması ile elde edilmiş olan 36 km²’lik bir alan üzerine kurulmuş durumda.

Meydanda, biri 4.850 metre, diğeri de 4.250 metre olmak üzere, birbirine paralel iki pist yer alıyor.

Doha Hamad Havalimanı tabii olarak, Katar’ın bayrak taşıyıcısı Qatar Airways’in hub’ı konumunda. Havalimanının işletmesi, Qatar Airways bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Yani bu havalimanını işleten ayrı bir firma bulunmuyor.

Doha Hamad Havalimanı

2005 yılında inşaatı başlayan ve 2009 yılında açılması planlanan Doha Hamad Havalimanı, pahalıya mal olan bir takım gecikmelerin ardından resmî olarak ilk yolcu uçağını 30 Nisan 2014 tarihinde karşılamıştı.

Havalimanının fiilî olarak açılması ise 27 Mayıs 2014 tarihini bulmuştu.

Meydan şu an için yılda 35 milyon civarında yolcuya hizmet veriyor. İşlenen kargo miktarı ise dikkat çekici boyuta (1,8 milyon ton) ulaşıyor.

Toplam 138 check-in bankosunun 14 tanesi, Qatar Airways’in çok özel Business ve First Class yolcuları için özel bir biçimde tasarlanmış.

Doğrusunu söylemek gerekirse, gündüz saatlerinde gelindiğinde, Hamad Havalimanı’ndaki manzara insanları şaşırtabilir.

Qatar Airways’in uçuş planlama yapısındaki zirve noktalarının gece ve sabahaın ilk saatlerine denk gelmesi, gündüz saatlerinde terminal binasının son derece boş kalmasına yol açıyor.

Gece saatlerinde ise iş tam tersine dönüyor ve havalimanı hareketleniyor. Bu durum, operasyonel birimleri her bakımdan zorluyor.

Doha Havalimanı’nda Yürümek

Check-in yaptığınızda, görevli memurlar, uçağınızın yanaşacağı biniş kapısının yerine göre sizi ikaz ediyor.

Eğer terminalin uç kısımlarındaki bir kapıya gitmeniz gerekiyorsa, terminal içerisindeki raylı sistemi kullanmanızı tavsiye ediyorlar.

Hayır; yanlış duymadınız.

Doha Hamad Havalimanı’nın içerisinde, yolcuların terminalin uç kısımlarına ulaşımını sağlamak amacıyla tam otomatik bir raylı sistem bulunuyor.

Doha Hamad Havalimanı – Terminal içerisindeki raylı sistem

Bu kısa tren hattı, giden yolcu katının üzerine eklenen katta yer alıyor. Bu sayede terminalin başı ile sonu arasında hızlıca gidip gelmek mümkün.

Aksi takdirde, yani bu treni kullanmazsanız ne oluyor?

İşte o zaman, sizi oldukça uzun bir yürüyüş bekliyor.

Doha Hamad Havalimanı

Doha Havalimanı’nın giriş kapısından düz bir hat çizerek en uçtaki biniş kapısına kadar olan mesafeyi ölçtüğümüzde, karşımıza 1.150 metre gibi bir uzunluk çıkıyor.

Gerçek durumda bir yolcunun düz bir hatta yürümediğini de hesaba katarsak, bu mesafenin daha da uzayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hatırlanacağı üzere, Hong Kong Havalimanı’ndaki Terminal 1’de bu mesafe 1.500 metreyi buluyordu.

Bu yüzden, Doha Havalimanı’nı kullanacak yolcular her zaman için yürüme mesafe ve sürelerine dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.

Doha Hamad Havalimanı

Ülkeye girişte pasaport kontrol noktalarının son derece ağır çalışması dışında, Doha Havalimanı’nda yolcular açısından herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.

Terminal binası gayet ferah ve hemen hemen her noktada yolcu konforu ön plana çıkarılmış.


Posted

in