Boeing 777X_005

Vistara, 100 Adet Uçak Siparişi Verebilir

Vistara_cabin crewHindistanlı bölgesel havayolu şirketi Vistara önümüzdeki günlerde çok sayıda yeni uçak siparişi vermeye hazırlanıyor.

Halen filosunda bulunan Airbus A320 tipi 13 adet uçakla sadece Hindistan iç hatlarında faaliyet gösteren Vistara’nın, 50 tanesi geniş gövdeli olmak üzere toplam 100 adet uçak siparişi vereceği belirtiliyor.

Şirketin geniş gövdeli uçak tercihinin, Boeing tarafından ilk olarak 2013 yılında duyurulan ve halen ürettiği en yeni uçak durumundaki Boeing 777X tipinde olacağı iddia ediliyor.

Söz konusu iddianın gerçekleşmesi durumunda Vistara’nın, Hindistan’ın belli başlı şehirlerinden dünyanın dört bir yanına uzun menzilli seferler başlatacağı rahatlıkla söylenebilir.

Ancak bunun için bir kaç yıl daha beklenmesi gerekecektir.

Zira ilk deneme uçuşlarının 2017 yılında yapılması hedeflenen Boeing 777X tipi uçakların, gerçekleştirilecek testlerin ardından 2020 yılında resmen hizmete girmesi bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere Vistara, bir Tata ve Singapore Airlines ortaklığı olarak 2014 yılında kurulmuş; 9 Ocak 2015 tarihinde ise resmen uçuşlara başlamıştı.

Dolayısıyla %49’u Singapore Airlines ve %51’i Tata mülkiyetindeki yeni şirket, Hindistan havayolu sektöründeki 5/20 kuralı sebebiyle ilk aşamada sadece iç hat uçuşları yapabilecek.

Bu kurala göre, yeni kurulan bir havayolu şirketinin dış hat seferleri yapabilmesi için, 5 yıl boyunca iç hatlarda uçması ve en az 20 uçaklık bir filoya sahip olması gerekiyor.

Halihazırda Hindistan’dan ülkemize tarifeli sefer yapan havayolu şirketi bulunmuyor.

Kim bilir, belki de, 2020 yılına geldiğimizde Vistara, İstanbul Yeni Havalimanı’na uçuş düzenlemeye başlayan ilk Hindistanlı taşıyıcı olarak tarihe de geçebilir.