PIA - Pakistan Havayolları (İstanbul İGA Havalimanı)

Avrupa Birliği, Pakistanlı Havayollarının Yasağını Uzattı

Avrupa Birliği Hava Emniyeti Komitesi, Pakistanlı havayollarına uygulanan uçuş yasağının devamına karar verdi.

Yapılan toplantılar sonucunda, mevcut yasağın gözden geçirilmesini gerektirecek herhangi bir sebep bulunmadığı kanısına varıldı.

Bu karar, EASA tarafından 27 – 30 Kasım 2023 tarihlerinde Pakistan’da gerçekleştirilen ve Pakistan Sivil Havacılık Kurumu’nun, uçuş emniyeti noktasındaki rolü ve sorumluluklarını ele alan incelemelerin ardından geldi.

PIA - Pakistan Havayolları (İstanbul İGA Havalimanı)
PIA – Pakistan Havayolları (İstanbul İGA Havalimanı)

EASA, önerilen düzeltici eylemlere dayanan bulguların kapatılmasında yetersizlik, yerleşik prosedürlerden sapma ve Uçuş Standartları Müdürlüğü’ndeki önemli personel eksikliğine dikkat çekti.

Bununla birlikte, EASA’nın değerlendirmesi, bu eksikliklere rağmen uçuşa elverişlilik ya da yeterli personele sahip olduğu düşünülen personel lisanslama ve eğitim organizasyonları ile ilgili önemli bir emniyet endişesi ortaya koymamış.

Değerlendirmeye tabi tutulan taşıyıcıları arasında Fly Jinnah, kayıt tutma ve bulguların yönetimi konularında iyileştirme yapması bakımından öne çıkmış. Fakat diğer havayolları için aynı şeyi söylemek mümkün olmamış.

Değerlendirme bulgularına yanıt veren Pakistan Sivil Havacılık Kurumu, 6 Mayıs 2024 tarihinde kapsamlı bir Düzeltici Eylem Planı sunmuş. AB Hava Emniyeti Komitesi önünde, 14 Mayıs 2024 tarihinde yapılan oturumda Pakistan Sivil Havacılık Kurumu, tespit edilen sorunların giderilmesine yönelik tedbirleri özetlemiş.

Fakat anlaşılan o ki bunlar, Avrupalıları ikna etmemiş.

Pakistan, Avrupa Yolcularını İstanbul Aktarmalı Taşıyor

22 Mayıs 2020 tarihinde Karaçi’de yaşanan uçak kazasının ardından, önce 30 Haziran 2020 tarihinde EASA, ardından da 9 Temmuz’da FAA, Pakistanlı havayollarına uçuş yasağı getirmişti.

Bir türlü kalkmayan yasağa bir alternatif olarak İstanbul öne çıkmıştı.

Pakistan Havayolları ve THY
Pakistan Havayolları ve THY

Pakistan Havayolları (PIA), THY ile bir anlaşma yaparak İslamabad ve Lahor’dan İstanbul İGA Havalimanı’na sefer başlatmıştı. Bu sayede, Avrupa ve ABD’ye seyahat etmek isteyen Pakistanlıların İGA aktarmalı olarak seyahat etmeleri sağlanmıştı.

Pakistan Havayolları - İslamabad - İstanbul Seferleri
Pakistan Havayolları (İslamabad – İstanbul Seferleri)

Günümüz itibarıyla PIA’nın İslamabad – İstanbul seferleri (PK705), Salı ve Pazar olmak üzere haftada iki kez devam ediyor.

Pakistan Havayolları (Lahor - İstanbul Seferleri)
Pakistan Havayolları (Lahor – İstanbul Seferleri)

Fakat Lahor – İstanbul seferleri (PK707), geçen yılın ekim ayından bu yana yapılmıyor.

Öte yandan Pakistanlı yetkililer geçen yıl ilk olarak İngiltere seferlerinin başlayacağı yönünde umutlanmış, lâkin bu da gerçekleşmemişti.