Airbus - ZEROe

Havalimanlarında Hidrojen Yakıtı Denemeleri Artarak Devam Ediyor

Hidrojen, alternatif bir temiz yakıt olarak havacılık sektöründe denenmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, Airbus tarafından yürütülen ve akademik ortaklar, havalimanı işletmecileri ve önde gelen hidrojen endüstrisi şirketleri tarafından desteklenen yenilikçi bir havacılık hidrojen taşıma ve yakıt ikmali projesi, Avrupa’daki üç farklı havalimanında başlatıldı.

Projenin öncelikli amacı, küçük ölçekli sıvı hidrojen uçak yer operasyonlarının nasıl yapılabileceğini görmek ve anlamak.

Airbus - ZEROe
Airbus – ZEROe

Avrupa ekonomisini karbonsuzlaştırma ve enerji bağımsızlığını geliştirme dürtüsü, mobilite ve sabit uygulamalar için büyük bir hidrojen trendini beraberinde getiriyor.

Hidrojenin aynı zamanda, kısa ve orta mesafeli havacılığın karbonsuzlaştırılması ve düşük karbonlu havacılık operasyonlarının ilerlemesi için çok önemli etken olacağı tahmin ediliyor.

GOLIAT (Ground Operations of LIquid hydrogen AircrafT) adı verilen proje, Avrupa İklim, Altyapı ve Çevre Yürütme Ajansı CINEA aracılığıyla AB’nin Horizon Europe Çerçeve Programından 10,8 milyon Euro tutarında bir destek fonu alacak.

Dört yıllık bir süre planlanan proje sayesinde yüksek akışlı sıvı hidrojen (LH2) taşıma ve yakıt ikmali teknolojilerinin nasıl geliştirilebileceği ve havalimanı operasyonları için güvenli ve güvenilir bir şekilde nasıl kullanılabileceği belirlenecek.

Doğrusunu söylemem gerekirse biraz tuhaf bir isim seçilen projede sekiz ülkeden 10 farklı katılımcı bulunuyor:

Airbus (Fransa, Almanya, İngiltere), Chart Industries (Çek Cumhuriyeti, İtalya), TU Delft (Hollanda), Leibniz University Hannover (Almanya), Royal Schiphol Group (Hollanda), Rotterdam The Hague Airport (Hollanda), Vinci Airports (Fransa, Portekiz), Stuttgart Airport (Almanya), H2FLY (Almanya) ve Budapest Airport (Macaristan).

Grup, havacılık endüstrisinin LH2 taşımacılığı ve enerji depolama çözümlerini benimsemesini şu yollarla desteklemeyi hedefliyor:

  • Gelecekteki büyük ticari uçaklar için ölçeklendirilmiş LH2 yakıt ikmali teknolojilerinin geliştirilmesi ve gösterilmesi,
  • Havalimanlarında küçük ölçekli LH2 uçak yer operasyonlarının gösterilmesi,
  • Gelecekteki LH2 operasyonları için standardizasyon ve sertifikasyon çerçevesinin geliştirilmesi,
  • Havalimanları için hidrojen değer zincirlerinin boyutlandırılması ve ekonomisinin değerlendirilmesi.

Temiz ve verimli bir yakıt olan LH2, havalimanı operasyonlarıyla ilişkili sera gazı emisyonlarını ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak için umut verici bir çözüm sunuyor.

LH2’nin yüksek enerji yoğunluğu, uçaklar için uzun menzilli seyahat imkânı sağlamakta fakat hidrojenin havalimanlarında yaygın olarak kullanılmasının önünde operasyonel, düzenleyici, ekonomik ve güvenlik etkilerinin yanı sıra teknolojilerin kapasite ve performansının daha iyi anlaşılması ihtiyacı da dahil olmak üzere birçok adım bulunmakta.