Lagos Havalimanı

Nijerya, Yabancı Havayollarına Ödeme Yapmaya Başladı

Nijerya sivil havacılık sektörünü uzun süredir meşgul eden ödeme krizinde son günlerde yeni gelişmeler yaşandı.

Önce, geçen hafta, Nijerya’daki yabancı havayolları ortak bir açıklamayla, birikmiş ödemelerinin yapılmaması halinde bu ülkeye olan seferleri durduracaklarını duyurdu.

Açıklamada, havayollarının Nijerya’da birikmiş paralarının 800 milyon doları bulduğu ve bunun sadece 61 milyon dolarının ödendiğini belirtildi.

Bu gelişmenin ardından, çarşamba günü Nijerya Merkez Bankası, aralarında havacılık, üretim ve petrolün de bulunduğu çeşitli sektörlerdeki firmalara döviz akışının başladığını söyledi.

Söz konusu ödemenin 2 milyar doları bulduğu açıklanırken, bunun ne kadarının havayollarına yapıldığı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Maliye Bakanı Wale Edun’un verdiği bilgiye göre, yabancı şirketlerin Nijerya’da birikmiş parası 7 milyar dolar civarında bulunuyordu.

Yerel para birimi Naira’nın dolar karşısındaki resmî değeriyle piyasadaki gerçek değeri arasında hâlâ yüzde 30 oranında fark bulunduğu ve Merkez Bankasının döviz sıkıntısının devam ettiği belirtiliyor.

Nijerya sivil havacılık sektörü, gerek coğrafi ve gerekse nüfus büyüklüğüne oranla çok yetersiz bir seviyede. Başkent Lagos’taki Murtala Muhammed Havalimanı, 30 kadar havayoluna hizmet veriyor ve yılda sadece 6 – 7 milyon yolcu mertebesine ulaşabiliyor.

Kriz İki Yıldır Devam Ediyor

Hatırlanacağı üzere Nijerya, ülkedeki döviz sıkıntısını gerekçe göstererek, yabancı havayollarının kazandığı paraları kendi ülkelerine transfer etmelerine izin vermiyordu.

2022 yılı ortası itibarıyla, yabancı havayollarının Nijerya’da biriken parası yarım milyar dolara yaklaşmıştı. 2023 ortasında ise bu meblağın 800 milyon doları bulduğu ortaya çıkmıştı.

Bunun neredeyse 100 milyon doları Emirates’e aitti.

Yaşanan sorunun giderilememesi sebebiyle Emirates, bu ülkeye yaptığı uçuşları önce azaltmış daha sonraysa tamamen durdurmuştu. Emirates’in yanı sıra Etihad Airways de Nijerya uçuşlarını askıya almıştı.

Afrika’nın en büyük ekonomisi olan ve dünyanın önde gelen petrol üreticileri arasında yer alan Nijerya’nın düştüğü bu durum hayret uyandırmıştı.

Nijerya Başkanı Bola Ahmed Tinubu, geçen yıl Hindistan’da düzenlenen G20 zirvesinden dönüşte Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) uğrayarak, konuyla ilgili girişimde bulunmuş ve uçuşların yeniden başlamasını talep etmişti.

Lâkin ödeme sorununun aşılamadığı anlaşılıyor. Zira günümüz itibarıyla BAE ile Nijerya arasında herhangi bir uçuş bulunmuyor.