Etiyopya ve Nijerya, Para Transferi Konusunda Anlaştı

Petrol rezervi bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesi olan Nijerya, 2020 yılında başlayan döviz sıkıntısını bir türlü aşamıyor.

Ülkeye sefer yapan yabancı havayollarını yakından ilgilendiren bu sorun, ilk olarak 2022 yılında gündeme gelmişti.

Zira Nijerya hükümeti, yabancı havayollarının bu ülkede kazandığı parayı, kendi ülkelerine transfer etmesine izin vermiyordu.

Yabancı havayollarının Nijerya’da birikmiş parası, 2022 yılı ortalarında 450 milyon dolara, geçen ay ise 800 milyon dolara ulaşmıştı.

Bir başka deyişle Nijerya, havayollarının dünya genelinde bu şekilde sıkışıp kalmış parasının %36’sını elinde tutuyordu.

Bu sebeple, Emirates gibi bazı havayolları, Nijerya’ya olan seferlerini önce azaltmış, sonra da durdurmuştu.

Havayollarının birikmiş paraları konusunda Nijerya’yı Bangladeş ($214 milyon), Cezayir ($196 milyon), Pakistan ($188 milyon) ve Lübnan ($141 milyon) takip ediyor.

Etiyopya ve Nijerya, Para Transferi Konusunda Anlaştı

Yabancı havayollarının para transferini kısıtlayan bir diğer ülke, Etiyopya.

Etiyopya’da biriken paranın 95 milyon doları bulduğu belirtiliyor.

İş bununla da kalmıyor. Söz konusu ülkeler havacılık sektörü dışında da benzer kısıtlamaları uyguluyor.

Hâl böyle olunca, Etiyopya ve Nijerya merkez bankaları aralarında anlaşarak, 100 milyon dolar tutarında bir para takası yapmaya karar verdi.

Bu çerçevede, Ethiopian Airlines, Nijerya’da birikmiş parasının bir kısmını elde ederken, Etiyopya’da faaliyet gösteren Dangote adlı çimento şirketi de bu ülkedeki parasına erişme imkânına kavuştu.

Buna rağmen Ethiopian Airlines’ın daha 80 milyon dolarının, Dangote’nin ise en az 200 milyon dolarının karşı ülkede beklediği tahmin ediliyor.