Boeing 737 MAX

737 MAX’ta “Gevşek Cıvata” Endişesi

Son yılların en tartışmalı yolcu çağı Boeing 737 MAX bu kez cıvata problemiyle karşı karşıya.

Boeing, havayolu şirketlerinin, 737 MAX tipi uçakların dümen kontrol (rudder control) sistemlerindeki muhtemel bir gevşek cıvata sorunu için incelemeye yapmalarını istedi.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA), yabancı havayollarından bir tanesinin, somunu eksik bir cıvata bulmasının ardından söz konusu çağrının yapıldığını duyurdu.

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX

Bununla birlikte, Boeing’den yapılan açıklamada, “Söz konusu uçakta tespit edilen sorun giderilmiştir” denildi.

Sadece iki saat süren kontrollerin önümüzdeki iki hafta içinde yapılması tavsiye edildi.

Boeing açıklamasına, “İhtiyatlı olmak adına, havayollarına 737 Max uçaklarını incelemelerini ve bulguları bize bildirmelerini tavsiye ediyoruz. FAA’yı ve müşterilerimizi bilgilendirdik ve onları gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğiz.” şeklinde devam etti.

ABD’li otoriteler, Boeing’in 737 MAX modelini, Etiyopya ve Endonezya’da toplam 346 kişinin ölümüne yol açan iki feci kazanın (29 Ekim 2018 tarihindeki Lion Air (JT610) ve 10 Mart 2019 tarihindeki Ethiopian Airlines (ET302) kazaları) ardından dünya genelinde 20 ay süreyle yere indirmişti.

Gerekli araştırma ve düzeltmelerin ardından 2020 yılının sonlarına doğru uçağın yeniden yolcu uçurmasına izin verilmişti.


Posted

in