ABD’de Havalimanı Çevresindeki 5G Sistemleri Devreye Giriyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), havalimanı çevresinde kullanılacak 5G telekomünikasyon sistemleri, 1 Temmuz’da (2023) devreye giriyor.

Uçakların yükseklik ölçme göstergelerini (altimetre) olumsuz etkileme ihtimaline karşı, 5G geçişi daha önce üç kez ertelenmişti.

Havayollarının geçen bu süre zarfında uçaklarını, 5G sinyallerine karşı bir tür radyo frekans filtresiyle donatmasına karar verilmişti.

5G Teknolojisi ve Uçaklar
5G Teknolojisi ve Uçaklar

Gelgelelim, ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg geçen hafta yaptığı bir açıklamada, ülkedeki havalimanlarına sefer yapan uçakların yüzde 20 oranındaki bir bölümünün söz konusu filtreleme işlemini henüz gerçekleştirmediğini duyurdu.

Pete Buttigieg, yabancı havayollarını da kapsayan açıklamasında, özellikle görüş mesafesinin düşük olduğu hava şartlarında uçuş iptalleri ve tehirlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

Buttigieg bu yüzden, havayollarının tarifelerini bu durumu göz önünde bulundurarak güncellemeleri gerektiğini belirtti.

Havayollarının gerekli güncellemeleri yapamamasının ardında, tedarik problemleri yatıyor.

Örnek vermek gerekirse; Delta Air Lines, filosundaki Airbus A220, A319, A320 ve A321 tipi uçakların 190 kadar adedinin, 5G geçişine henüz hazır olmadığını duyurdu.

Bununla birlikte, şirketin filosundaki geniş gövdeli uçakların tamamında bu işlem 1 Temmuz öncesinde gerçekleştirilmiş olacak.

Sivil havacılık sektörünün en yoğun olduğu yaz aylarında yapılacak bu geçiş bakalım uçuşları etkileyecek mi?


Posted

in

,

Tags: