FAA, Küçük Operatörlerin 5G Geçişinin de Ertelenmesini İstedi

Amerikan havacılık idaresi FAA, küçük GSM operatörlerinin 5G geçişlerinin de ertelenmesini talep etti.

FAA, konuyla ilgili olarak FCC’ye (Federal Communications Commission) bir mektup göndererek, tıpkı AT&T ve Verizon gibi, diğer 19 adet küçük işletmecinin de benzer hassasiyeti göstermesini istedi.

FAA, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, uçuş emniyetini garantiye almak amacıyla devreye gireceğini; bunun da ülke genelinde uçak seferlerinde aksamalara yol açacağını bildirdi.

Bu yılın sonuna kadar tamamlanması hedeflenen, uçakların radyo frekansı filtreleriyle donatılması işinin devam ettiği belirtilen mektupta, filtre konulmuş uçakların da 5G etkisinden tamamen korunmuş olmadığına dikkat çekildi.

Hatırlanacağı üzere, ABD’de 19 Ocak 2022 tarihinde yapılan 5G yeni frekans aralıkları geçişi sonrasında, bazı uçakların altimetrelerinde (yükseklik ölçer) arızalar yaşandığı iddia edilmişti.

FAA ve altimetre üreticileri bir araya gelerek, ABD’deki ticarî uçakları, 5G’ye karşı muhtemel hassasiyetleri açısından dört gruba ayırarak önceliklendirmiş ve filtre yerleştirme programını buna göre belirlemişti.

Havalimanı Çevresindeki 5G Geçişi Ertelenmişti

İşin ilginç yanı, uçakların altimetrelerine olumsuz etki etmesi ihtimaline karşı, 5G geçişi, havalimanlarının çevresindeki bölgelerde ertelenmişti.

Söz konusu 5G geçişi, üç kez yapılan ertelemenin ardından 5 Temmuz 2023’e bırakılmıştı.

Buna rağmen yaşanan arızalar, kafalarda soru işaretlerine yol açıyor.


Posted

in

,

Tags: