5G Teknolojisi ve Uçaklar

5G Ağları, Uçakları Etkilemeye mi Başladı?

ABD’de 19 Ocak 2022 tarihinde yapılan 5G yeni frekans aralıkları geçişi sonrasında, bazı uçakların altimetrelerinde (yükseklik ölçer) arızalar yaşandığı belirtiliyor.

Bu yılın ocak ayında Tennessee’de üç farklı uçuşta, şubatta New Orleans’taki Louis Armstrong Havalimanı’na yaklaşma sırasında ve martta Los Angeles Havalimanı’na iniş sırasında altimetre arızaları kaydedildi.

Yılın devam eden bölümünde de benzer durumlarla karşılaşıldı.

Ocak – Mayıs döneminde NASA’nın Aviation Safety Reporting System (ASRM) adlı gönüllü raporlama sistemine, 93 farklı altimetre arızası bildirimi yapıldı.

Daha önceki yıllarda bu sayı, bir elin parmaklarını geçmiyordu.

Öte yandan, FAA’in sistemine altimetre arızaları hakkında girilen resmî raporların incelemesinde şu âna kadar uçuş emniyetini tehdit eden düzeyde bir sıkıntıya rastlanmadığı vurgulanıyor.

Havalimanı Çevresindeki 5G Geçişi Ertelenmişti

İşin ilginç yanı, uçakların altimetrelerine olumsuz etki etmesi ihtimaline karşı, 5G geçişi, havalimanlarının çevresindeki bölgelerde ertelenmişti.

5G geçişi, üç kez yapılan ertelemenin ardından 5 Temmuz 2023’e bırakılmıştı.

Buna rağmen yaşanan arızalar, kafalarda soru işaretlerine yol açıyor.

Pilot Raporları Psikolojik mi?

Washington Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Chris Ruddell’a göre pilotlardan gelen bildirimler büyük oranda psikolojik.

Chris Ruddell, tam güç çalışan bir 5G baz istasyonunun üzerinden uçakla geçerken içinin son derece rahat olacağını belirtiyor.

Ruddell, pilotların daha önceleri pek de önemsemedikleri bir takım arızaları 5G ile ilişkilendirerek raporlama yoluna gitmiş olabileceklerini söylüyor.

Gerçekten de bu konuyla ilgili olarak ASRM’ye girilen raporların da zaman ilerledikçe azaldığı görülüyor.

Tartışmalar devam ederken, özellikle nispeten daha küçük boyda olan bölgesel jetlerin altimetreleri elden geçirilerek, yeni teknolojiyle uyumlu hale getirilmeleri yönündeki çalışmalar devam ediyor.

Firmalar, uçaklarını, 5G sinyallerine karşı bir tür radyo frekans filtresiyle donatıyor.

Halihazırda başlamış durumdaki çalışmaların, 2022 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.


Posted

in

,

Tags: