Sivil Havacılık Sektörünün Bilişim Altyapısı Çok Eski

2022 yılının son günlerinde Southwest Airlines’ın bilişim altyapısındaki sorunlar sebebiyle on binlerce yolcunun mağdur olması, tüm dünyada haber konusu olmuştu.

Southwest’in kendi bilişim ekiplerinin geliştirdiği SkySolver ve Crew Web Access aslı ekip tahsis yazılımlarının yetersiz kalması, yaşanan kaosun en önemli sebebiydi.

Bunun hemen ardından, 11 Ocak 2023 tarihinde bu kez FAA’in bilişim sistemlerinde yaşanan bir aksaklık, ABD genelinde tüm uçuşların bir buçuk saatliğine durdurulmasına yol açmıştı.

Gelgelelim sivil havacılık sektöründeki BT kaynaklı sorunlar Southwest veya FAA ile sınırlı değil.

Başta rezervasyon sistemleri olmak üzere, gerek havayollarının ve gerekse havalimanı işletmecilerinin kullandığı yazılımlar çok eski tarihlere dayanıyor.

Wendover Productions tarafından hazırlanan bir videoda bu durum ayrıntılı bir biçimde anlatılmış.

Videonun özellikle şık görünümlü web sitelerinden yaptığımız uçak bileti rezervasyonlarının arka planını anlattığı kısmı çarpıcı.

Biz karşımızdaki ekrandan gayet estetik ve anlaşılır bir şekilde biletimizi satın alırken, arka planda çalışan sistemlerin durumu acı acı gülümsetiyor.

Rezervasyon süreci bir GDS’e gönderilen komutla başlıyor ve ATPCO’dan gelen bilet fiyatı ve OAG’den gelen tarife bilgisiyle birleştirilerek bir PNR oluşturulmasıyla son buluyor.

Havayollarının özellikle rezervasyon süreçlerine ilişkin yaptıkları modernleştirme girişimleriyse hep başarısız kalıyor.


Posted

in