Air India - Airbus

Air India, 470 Adet Yeni Uçak Siparişi Verdi

Air India, uzun zamandır konuşulan uçak siparişini nihayet verdi.

Air India, 220 adedi Boeing ve 250 adedi Airbus olmak üzere toplam 470 adet yeni uçak alacak.

Airbus tipi uçakların 210 adedi A320neo ailesinden, 40 adediyse A350 tipinde olacak. (140 adet A320neo, 70 adet A321neo, 34 adet A350-1000 ve 6 adet A350-900)

Boeing’den alınacak uçaklar ise 190 adet 737 MAX, 20 adet 787 ve 10 adet 777X şeklinde belirlendi.

Buna ilave olarak 50 adet 737 MAX ve 20 adet 787-9 için opsiyonlu sipariş verildi.

Air India - Airbus
Air India – Airbus

Bunlara ilave olarak yine Airbus’tan 25 adet uçak kiralanacağı ve siparişin büyüklüğünün 495 uçağa ulaşacağı belirtiliyor.

Air India’nın bu kararı Batı dünyasında coşkuya sebep oldu.

Bu gelişmeyi “tarihî” olarak niteleyen ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan başbakanı Narendra Modi ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Narendra Modi ayrıca Fransa Başkanı Emmanuel Macron ile bir video konferans görüşmesi yaparak siparişi kutladı.

Modi, bu önemli anlaşmanın, Hindistan ile Fransa arasında derinleşen ilişkileri gösterdiğini belirtirken; Macron ise havacılık dışındaki alanlarda da işbirliği yapacaklarının sinyalini verdi.

Air India’nın devasa siparişi, uçak motoru üreticilerini de sevindirdi.

Airbus’tan verilen siparişin dar gövdeli uçaklarının motorları CFM International (General Electric ve Safran ortaklığı), geniş gövdeli uçaklar ise General Electric veya İngiliz Rolls-Royce tarafından sağlanacak.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, gelişmeyle ilgili sevincini Twitter’dan paylaşarak, söz konusu anlaşmanın büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Bir seneyi aşkın bir süredir devam eden pazarlık görüşmelerinin zirvesi, Londra’da gerçekleşti.

Air India, Airbus, Boeing ve motor üretici firma temsilcileri, Buckingham Sarayı yakınlarında bulunan ve Tata’ya ait olan St James’ Court adlı otelde bir araya geldi ve mutlu sona imza attı.

Air India - Boeing
Air India – Boeing

Neticede Air India, American Airlines’ın 2011 yılında verdiği 460 uçaklık siparişi geride bırakarak tarihî bir rekor kırmış oldu.

Liste fiyatlarına göre 100 milyar doları aşacak siparişin indirimli halinin bile on milyarlarca dolara ulaşacağı belirtiliyor.

Böylece Air India için yepyeni bir dönem başlayacak.

Yıllarca verimsiz bir biçimde faaliyet gösteren ve sürekli zarar eden Air India, 2021 yılının sonunla Tata Holding tarafından satın alınmıştı.

Tata bunun ardından, portföyündeki havayollarını birleştirme yoluna gitmişti.

Önce AirAsia India, daha sonra da Vistara, Air India’nın çatısı altına sokulurken, 218 uçaklık bir filo büyüklüğüne ulaşılmıştı.

495 uçaklık siparişi düşündüğümüzde, Air India’nın önümüzdeki on yılda filosunu hem baştan aşağıya yenileyeceğini hem de büyüteceğini söylemek mümkün.

Şirketin bu çok iddialı hamlesi, IndiGo gibi yerel rakiplerin yanı sıra Emirates, Etihad ve Qatar Airways gibi Hindistan ve çevresinde çok sayıda noktaya uçuş yapan şirketleri de etkileyecek.


Posted

in

,