Southwest Airlines

Southwest Airlines’ın Uçuş Operasyonu Normale Döndü

ABD’de yılbaşı tatili döneminin belki de bir numaralı gündem maddesi, Southwest Airlines’ın yaşadığı operasyonel sorunlardı.

Yılın son on gününe girilirken, bastıran kar fırtınasının tetiklediği aksaklıklar, on binlerce yolcunun mağdur olmasına yol açtı.

Bir haftalık sürede en az 16.000 uçuş iptal edildi. Bazı günlerde, şirketin planladığı uçuşların yarıdan fazlası yapılamadı.

Diğer havayolları sert hava şartlarını çok daha hafif bir biçimde atlatırken, Southwest’in içine düştüğü durum ABD Başkanı Joe Biden dahil herkesin tepkisini çekti.

Southwest uçuşlarında büyük aksaklık yaşandı.
Southwest uçuşlarında büyük aksaklık yaşandı.

Peki; diğer havayolları bir şekilde durumu idare ederken, Southwest’i bu hale sokan şey neydi?

İşin temelinde, şirketin kullandığı bilgisayar sistemlerinin eskiliği yatıyor.

Özellikle Southwest’in kendi IT ekiplerinin geliştirdiği SkySolver ve Crew Web Access adlı ekip tahsis yazılımlarının yetersiz kalması, yaşanan kaosun en önemli sebebi.

Öyle ki, kimi uçuşlar sadece bir kabin memurunun eksikliğinden veya bir havalimanında yeterli ekip olsa bile gerekli atamanın yapılamamasından dolayı iptal edildi.

Hatta kabin ekibi yetersizliğinden iptal edilen bazı uçuşlarda, görevli olarak başka bir havalimanına pass uçan kabin memurlarının dahi bulunduğu fakat ekip tahsis sisteminin bunu tespit edemediği ortaya çıktı.

Sorunun kısa sürede büyüyüp kontrolden çıkmasının sebebiyse Southwest’in iş modelinde gizli.

Aslında normal şartlarda düşük maliyetli taşıyıcıların çok önemli bir gücü olan noktadan noktaya uçuş ağı yapısı, bu kez tam tersi bir sonuca yol açtı.

Southwest’in uçakları, ülkenin dört bir yanında uçuş ekibi yetersizliğinden adeta mahsur kaldı.

Neticede, ucuz etin yahnisi yavan oldu ve kabak, yılbaşı tatili için yola çıkan yolcuların başına patladı.