Jet_a1_truck_refueling_aircraft_yakit_ucak

ABD’de Jet Yakıtının Fiyatı, Kriz Öncesinin İki Katına Ulaştı

ABD’de havayollarının akaryakıta ödediği birim fiyat, kriz öncesinin neredeyse iki katına ulaştı.

Bureau of Transportation Statistics (BTS) tarafından sağlanan verilere göre, Mayıs 2019’da 2,11 USD olan galon başı maliyet, bu yılın aynı ayında 3,90 USD’ye ulaştı.

Bir başka deyişle, Amerikalı havayollarının birim akaryakıt maliyeti %85 oranında arttı.

ABD Jet Yakıtı Tüketim ve Birim Maliyet (2018-2022)
ABD Jet Yakıtı Tüketim ve Birim Maliyet (2018-2022)

Covid-19 krizinin en sert hissedildiği aylarda 1 USD mertebesine kadar gerileyen fiyatlar, 2020’nin sonlarından itibaren istikrarlı bir biçimde artıyor.

2021’in ortalarından itibaren dengelenen akaryakıt fiyatının, bu yılın şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından adeta fırladığı görülüyor.

Tabii havayollarının, artan yolcu talebi sayesinde, akaryakıt maliyetlerini büyük oranda bilet fiyatlarına yansıttığını yani bir bir bakıma bu işin ceremesini aslında tüketicilerin yani yolcuların çektiğini de belirtmek gerekiyor.

Bu görünümle ilgili söylenebilecek olumlu bir şey de bulunuyor.

Tüketim miktarının, kriz öncesinin %89’una ulaşması, ABD’deki sivil havacılık sektörünün büyük oranda toparlandığını gösteriyor.

ABD, her türlü konuda en ayrıntılı istatistikleri tutuyor ve bunları şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşıyor.

Yukarıdaki grafikte yer alan verileri dünyanın geri kalan ülkeleri için bulmak çok kolay olmasa da jet yakıtı fiyatlarındaki seyrin üç aşağı beş yukarı aynı şekilde gerçekleştiğini söylemek mümkün.

Bakalım akaryakıt fiyatları ne zaman sakinleşecek?


Posted

in

,