ABD’de 5G’nin Yeni Frekanslarına Geçiş Ertelendi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 5G telekomünikasyon teknolojisinin yeni frekans aralıklarına geçişi ertelendi.

Verizon ve AT&T tarafından dün yapılan bir açıklamada, söz konusu geçişin iki haftalığına askıya alındığı duyuruldu.

Böylece başta havayolları olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşun baskısı sonuç vermiş oldu.

Yeni frekansların kullanımına -şimdilik- 19 Ocak günü başlanması planlanıyor.

O güne kadar olan süre boyunca havayolları, telekom işletmecileri ve kural koyucular bir araya gelerek bir çözüme ulaşmayı hedefliyor.

Tabii şimdiye kadar neden böyle bir şey yapılmadığı ayrı bir soru.

Zira yeni 5G frekanslarına geçiş ikinci kez ertelendi. Normalde geçtiğimiz aralık ayı içine planlanan uygulama, 30 günlüğüne ötelenerek 5 Ocak 2022 tarihine alınmıştı.

Bu arada gündeme gelen bir diğer geçici çözüm, havalimanlarının yakınlarında bulunan 5G antenlerinin devreye sokulmasının altı aylığına ertelenmesi.

Bakalım önümüzdeki iki hafta içinde konuyla ilgili ne gibi gelişmeler yaşanacak?

FAA İkaz Etmişti

5G’nin yeni frekans aralıklarıyla ilgili en ciddi ikaz, FAA’den gelmişti.

FAA, önce geçtiğimiz kasım ayında bu konuda bir bilgilendirme bülteni yayımlamıştı.

FAA’in endişelerini göz önüne alan iki büyük iletişim firması AT&T ve Verizon, normalde 5 Aralık 2021 tarihinde aktif hale gelmesi gereken yeni frekans aralıklarının kullanımını, 5 Ocak 2022’ye ertelemişti.

Kurum bununla da yetinmemiş, aralık ayında iki yeni uçuşa elverişlilik yönergesi (Airworthiness Directive) yayımlayarak (AD 2021-23-12 ve AD 2021-23-13), yolcu uçakları ve helikopterlerin, 3700-3980 MHz aralığındaki frekansın mevcut olduğu durumlarda, radyo altimetre (yükseklik ölçer) cihazına güvenilmemesi gerektiğini duyurmuştu.

Yönergede ayrıca, işletmecilerin uçuş operasyonuna ilişkin manuellerini de buna göre güncellemesi istenmişti.

5G istasyonlarının, uçakların özellikle altimetrelerini (yükseklik ölçer) olumsuz bir biçimde etkilemesinden ve yere yakın durumlarda bunun bir kazaya yol açmasından korkuluyor.

FAA’in endişelerini göz önüne alan iki büyük iletişim firması AT&T ve Verizon, normalde 5 Aralık 2021 tarihinde aktif hale gelmesi gereken yeni frekans aralıklarının kullanımını, 5 Ocak 2022’ye ertelemişti.

Bununla birlikte şimdilik 5G’nin korkulduğu gibi arızalara yol açtığına dair ispatlanmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Zaten Verizon yaptığı bir açıklamada, söz konusu bant aralığının dünya genelinde çok sayıda ülkede sorunsuz bir biçimde kullanıldığını ve ABD’de farklı bir gelişmenin yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

Buna karşılık olaraksa FAA, Amerikan Federal İletişim Kurumu (Federal Communications Commission – FCC) tarafından 2020 yılında belirlenen kurallara göre, kırsal bölgelerdeki 5G vericilerinin yaymasına izin verilen enerji seviyesinin, dünyanın diğer ülkelerinden fazla olduğuna dikkat çekiyor.


Posted

in

,