Endonezya, Havacılıkta Singapur ve Malezya’ya Rakip Olmak İstiyor

Endonezya, yeni geliştirdiği bir havalimanı projesiyle, sivil havacılık sektöründe Singapur ve Malezya’ya rakip olmayı hedefliyor.

Endonezya bu çerçevede, Sumatra adasının kuzeyinde bulunan Kualanamu Havalimanı’nı büyütmeyi planlıyor.

Temmuz 2013’te hizmete giren Kualanamu Havalimanı’nın mevcut yolcu kapasitesi yıllık 10 milyon mertebesinde.

Yeni projeyle birlikte bu kapasitenin çok iddialı bir biçimde 54 milyona yükseltilmesi amaçlanıyor.

Böylece hem bölge içinde hem de Asya ile Avustralya arasındaki pazarda, Singapur Changi ve Kuala Lumpur havalimanlarına karşı güçlü bir rekabet sağlanacağı iddia ediliyor.

Genişletme projesi için yapılan ihale bundan bir ay kadar önce sonuçlandı.

İhaleyi, Hindistanlı GMR Group ile Fransız Aeroports de Paris Group şirketlerinin kurduğu konsorsiyum kazandı.

25 yıllık işletme süresine sahip ihalenin bedeli, 6 milyar USD mertebesinde gerçekleşti.

GMR Airports Consortium, Kualanamu Havalimanı’nı, Angkasa Pura II adlı Endonezya’nın devlet kurumu ile birlikte işletecek.

Bölgenin haritasını incelediğimizde, yeni projenin yer aldığı noktanın coğrafî anlamda gerçekten de Singapur ve Malezya’yla başa baş rekabet edebileceği açıkça görülüyor.

Gelgelelim, özellikle bir aktarma noktası niteliğinde konumlandırılmak istenen havalimanları için altyapı yatırımını tamamlamak yeterli değil.

Zira bu gibi havalimanlarını sürükleyecek bir de hub taşıyıcı bir havayolu şirketi (mesela İstanbul Atatürk Havalimanı – THY ilişkisi) gerekiyor.

Lâkin Endonezya’da kısa vadede -en azından şimdilik- bu amaç doğrultusunda faaliyet gösterebilecek bir havayolu bulunmuyor.

Projenin kaçınılmaz bir biçimde uzun vadeye yayılması ise rekabetin hedeflendiği Singapur Changi ve Kuala Lumpur havalimanlarının arayı daha da açmasıyla sonuçlanacaktır.

Özellikle Changi’de geçtiğimiz yıllarda başlatılan ve Covid-19 salgını sebebiyle ara verilen yeni terminal ve üçüncü pist projesi, bu havalimanının kapasitesini 140 milyon yolcu/yıl seviyesine taşıdığında, yeni yeni gelişmekte olan bir havalimanının bununla başa çıkması pek kolay olmayacaktır.


Posted

in

,