American Airlines, Doğrudan Satış Konusunda Winding Tree ile İşbirliği Yapacak

American Airlines, blockchain tekniğini kullanarak doğrudan satış yapabilmek amacıyla, İsviçre merkezli Winding Tree firmasıyla işbirliğine gidiyor.

American, kendi ürün ve hizmetlerini, blockchain tekniği ile geliştirilen bir platform üzerinden yolcularına “aracısız” bir biçimde satmayı hedefliyor.

Proje çerçevesinde özellikle, Amadeus ve Sabre gibi genel dağıtım sistemlerinin (GDS) devre dışı bırakılması planlanıyor.

İlk aşamada proje sadece bir kurumsal müşteriyi kapsayacak.

Henüz adı açıklanmayan bu müşterinin personeli; mesela Ford firması diyelim, American Airlines’ın sistemine doğrudan erişerek istediği uçak biletini satın alabilecek.

American Airlines bilet fiyatlarını sisteme, IATA’nın önderliğinde XML tabanlı protokoller çerçevesinde geliştirilen NDC (New Distribution Capability) ile yükleyecek.

Burada elde edilecek sonuca göre uygulama yaygınlaştırılacak.

American bu sayede, Covid-19 krizinden çıkmaya uğraşan havayolu sektörünün kâr marjını artırmaya yönelik örnek niteliğinde çok önemli bir adım atmış olacak.

Bilindiği üzere havayolları, bilet satışını ister kendi satış kanallarından isterse acente kanalından yapıyor olsun, envanterlerini (uçuş tarifesi, koltuk sayısı gibi) ve bilet fiyatlarını öncelikle GDS’ler üzerinden girmek zorunda.

Havayolları işte bu işlem için aracılık eden GDS şirketlerine, her bir rezervasyon için ciddi oranda ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Benzer durum seyahat sektörünün diğer oyuncuları için de geçerli.

Dolayısıyla, Etihad Airways, Air Canada, Air France-KLM ve Lufthansa gibi havayollarının yanı sıra, bir yer hizmetleri firması olan Swissport ve Nordic Choice, citizenM Hotel ve Airport Hotel Basel gibi oteller de Winding Tree ile işbirliği yapıyor.

2017 yılında kurulan Winding Tree, seyahat sektöründe Ethereum bazlı ilk pazar yerini geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Firma bu sayede, bir yandan hizmet sağlayıcıların kâr marjının artacağını, diğer taraftan da seyahat etmenin daha ucuz hale geleceğini savunuyor.

İlk bakışta birbirine zıt görünen bu iki gelişmenin nasıl sağlanacağı ise blockchain mantığında gizli.

Winding Tree tarafından hazırlanan pazar yeri, yukarıda da belirttiğim üzere günümüzde seyahat sektörünü domine etmiş olan önde gelen aracıları devre dışına çıkarmayı amaçlıyor.

GDS’lerin devreden çıkarılması yıllardan beridir konuşulan ama bir türlü gerçekleşmeyen bir şey.

Projelerin başarıya ulaşması halinde, blockchain tekniği sayesinde havayolu sektöründe adeta bir devrime imza atılacak.