Lufthansa, “Blockchain” Teknolojisini Seyahat Sektörüne Getiriyor

Alman devi Lufthansa Group, son dönemin üzerinde en fazla konuşulan teknolojilerinden bir tanesi olan ‘Blockchain’i, seyahat sektörüne taşıyor.

Grup bu amaçla, İsviçre merkezli Winding Tree firmasıyla içerik ortaklığı anlaşması yaptı.

Winding Tree halen, seyahat sektöründe blockchain temelli ilk pazar yerini geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Firma bu sayede, bir yandan hizmet sağlayıcıların kâr marjının artacağını, diğer taraftan da seyahat etmenin daha ucuz hale geleceğini savunuyor.

İlk bakışta birbirine zıt görünen bu iki gelişmenin nasıl sağlanacağı ise blockchain mantığında gizli.

Winding Tree tarafından hazırlanan pazar yeri, günümüzde seyahat sektörünü domine etmiş olan önde gelen aracıları devre dışına çıkarmayı amaçlıyor.

Lufthansa – Winding Tree işbirliği sayesinde hem yeni kurulmuş olan bir firma seyahat sektörüne kolayca adım atmış olacak, hem de böylesine büyük bir havayolu grubu içerisinde blockchain teknolojisi denenmiş olacak.

Lufthansa, Yolculara “Aracısız” Satış Yapmak İstiyor

Lufthansa, 2015 yılından itibaren kararlı bir biçimde devreye soktuğu yeni satış stratejisi çerçevesinde, bilet satışlarını yolcularına direkt bir biçimde yapmayı hedefliyor.

Bunun yanı sıra şirket, kendi satış kanalları ile GDS (Global Dağıtım Sistemleri) kanalı arasındaki fiyatları da, kendi satış kanalları lehine farklılaştırıyor.

Hatırlanacağı üzere, 1 Eylül 2015 tarihinde başlayan uygulamaya göre, GDS kanalı üzerinden hazırlanan her bilet için “Distribution Cost Charge” (DCC) adı altında 16 Euro tutarında bir ücret tahsil edilmeye başlanmıştı.

Lufthansa’yı bu yönde hareket etmeye iten en önemli sebep, GDS’ler üzerinden yapılan rezervasyonların maliyetleri.

Sektörün baş rol oyuncusu olmalarına karşın havayolu şirketleri, sektör içerisinde belki de en düşük kâr marjıyla çalışan grup durumundalar.

Havayolu şirketleri, en iyi geçen yıllarda dahi ortalama %5 civarında kâr ederken, GDS’lerde bu oran %10-15 arasında seyrediyor.

Lufthansa’nın satış stratejisi yenilerken yapılan bir açıklamada, şirketin bilet satışlarının yüzde 30’unu direkt satış kanallarıyla gerçekleştirdiği ve bu konudaki nihaî hedefin, bilet satışlarının büyük bir kısmını başta internet sitesi olmak üzere, kendi satış kanallarından gerçekleştirilmesi olduğu belirtilmişti.

Zira direkt online rezervasyonda maliyet yalnızca 2 Euro iken, GDS’ler aracılığıyla gerçekleştirilen satışlarda bu tutarın 18 Euro’ya çıktığı vurgulanmıştı.

Gerçekten de özellikle internet teknolojisinin ulaşmış olduğu seviye ve küresel çaptaki yaygınlığı düşünüldüğünde, havayolu şirketleri ile acente kanalı ve yolcular arasına ilave bir katman konulması, hiç de mantıklı görünmüyor.

Ve yukarıda ele aldığımız Lufthansa – Winding Tree işbirliği, havayolu sektöründeki satış kanalları ilişkisine yeni bir boyut katacağa benziyor.