Azul, Elektrikli Uçan Araç Üreticisi Lilium ile İşbirliği Yapacak

Brezilyalı havayolu Azul ile Alman elektrikli uçan araç üreticisi Lilium, büyüklüğü 1 milyar USD olan bir işbirliği anlaşması yapmayı planlıyor.

İşbirliğinin hayata geçirilebilmesi halinde Azul, 220 adet Lilium Jet satın alacak.

Araçların işletimi ve teknik bakımı Azul, pil ve yedek parçaların yönetimiyse Lilium tarafından üstlenilecek.

Bu iş için çift markalı (co-branded) ayrı bir şirket kurulması da planlar arasında.

Elektrikli motorlarla çalışan ve altı koltuk kapasitesi bulunan araçların 2025 yılından itibaren Brezilya’da hizmete girmesi hedefleniyor.

Dünyanın en büyük iç hat havayolu pazarlarından (100 milyon yolcu/yıl)  bir tanesi niteliğindeki Brezilya aynı zamanda, helikopter ve business jet trafiğinin yoğunluğuyla da dikkat çekiyor.

Lilium Jet adlı aracın bir diğer önemli özelliği, dikine iniş/kalkış (VTOL) yapabilmesi.

Azul’un kurucusu ve başkanı David Neeleman yaptığı açıklamada, yeni pazarlar oluşturmada ve bunları büyütmede çok tecrübeli olduklarını vurgulayarak, eVTOL tipi araçlar için Brezilya’nın büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Tabii 2025 yılına üç yıldan biraz fazla bir süre kaldığını düşünürsek, Neeleman’ın iş planının biraz iddialı olduğunu söyleyebiliriz.

Zira klasik yolcu uçaklarının sertifikasyon süreci bile 7 – 8 yılı bulabiliyor.

Lilium Jet

Uzaktan kumandalı bir biçimde idare edilebilen Lilium Jet tamamen elektrikli 36 adet motora ve dikine iniş-kalkış özelliğine (VTOL) sahip.

Aracın şu anki teorik azamî sürati ise 300 km/s. Tek şarjla bir saat uçabilen aracın menzili de dolayısıyla 300 km.

Gerekli sertifikasyon sürecinin (önce EASA, sonra FAA) tamamlanmasının ardından ilk aşamada pilotlu bir biçimde işletilecek olan Lilium Jet’in nihaî hedefi ise tamamen kendi kendisine hareket eden araçların iznini alabilmek.

Lilium Jet ve benzeri girişimler tarafından geliştirilen hava taksi araçlarının özellikle trafiğin yoğun olduğu kentlerde büyük ilgi çekeceği tahmin ediliyor.

Kent içi hava ulaşımı (Urban Air Mobility) pazarının, önümüzdeki on yıl içerisinde üç katına çıkması bekleniyor.

Şu anda sadece helikopterlerin kullanıldığı bu alanda, özellikle 2020’li yılların ikinci yarısından itibaren elektrik motorlu, pilotsuz, uçan taksilerin hızla yaygınlaşması bekleniyor.

Elektrikli motorlara sahip olan ve dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliği taşıyan bu araçlar (eVTOL), kent içi hava ulaşımı pazarını günümüze göre bambaşka bir noktaya taşıyacak.

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda şirket bu yönde projeler geliştirmekle meşgul.