Uçağa Neden Bazen Köprüden, Bazen Merdivenden Biniyoruz?

Yolcuların uçağa binişi ya köprüden (körük) ya da merdivenden oluyor.

Yolcular, uçağa neden bazen köprüden bazense merdivenden bindiklerini merak ediyor.

Seyahat konforunu ciddi bir biçimde etkileyen bu farklılığın bir kaç temel sebebi bulunuyor.

Gelin hep birlikte en basit bir biçimde bunlara bir bakalım:

  • Özellikle küçük havalimanlarında, terminal binasına bağlı köprü sistemleri bulunmuyor. Böyle durumlarda yolcular, apronda yürüyerek veya terminalden uçağın kapısına bir apron otobüsüyle götürülerek uçağa ulaşıyor.

  • Bazı büyük havalimanlarında kural gereği yolcuların mutlaka köprüden bindirilmesi gerekiyor. Bu gibi havalimanlarında uçağa merdivenden binmek -istisnalar dışında- mümkün olmuyor.

  • Diğer bazı büyük havalimanlarında ise yolcu binişleri için hem köprü hem de merdiven kullanılıyor. Zaten yolcuların kafasının karışmasına da bu sebep oluyor. Bu gibi havalimanlarındaki farklı uygulamaların sebepleri ise şöyle:
    • Kapasite Yetersizliği: Havalimanındaki köprü sayısı, uçuş sayısının yoğunlaştığı saat dilimlerinde yeterli olmuyor. Uçakların bir bölümü köprü yerine mecburen açık park pozisyonlarına yanaştırılıyor.
    • İç Hat/Dış Hat Farkı: Seferden gelen uçağın bir sonraki seferiyle iç hat/dış hat uyumsuzluğu olabiliyor. Mesela, dış hattan gelen bir uçağın bir sonraki seferinin iç hat olacağını düşünelim. Uçak eğer varışta, terminalin dış hat bölümündeki bir köprüye yanaştıysa, sonraki iç hat uçuşunun yolcularının o uçağa köprüden binmesi mümkün olmuyor ve merdivenler kullanılıyor.

    • Schengen/non-Schengen Ayrımı: Benzer bir durum Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerinin havayollarının, birlik üyesi bir ülkenin havalimanına yaptığı seferlerde de yaşanabiliyor. Terminalin körükleri, Schengen üyesi yani bir bakıma iç hat seferi yapan havayollarına ayrılmış olabiliyor.

    • Havayolunun Tercihi: Bazı havayolları, maliyetlerini düşük tutmak amacıyla, köprü kullanmak istemiyor. Mesela Ryanair’in uçaklarının ön kapısının altında, kendi merdivenleri bulunuyor. Ryanair, havalimanlarında köprü ve hatta merdiven hizmeti almak yerine, yolcularını uçağın kendi merdiveninden indirip bindirmeyi tercih ediyor.

    • Planlama Hatası: Nadiren de olsa, uçuş sayısının yoğunlaştığı saat dilimlerinde anlık planlama hataları sonucunda yolcuların uçağa iniş/binişi köprü yerine merdivenden yapılmak zorunda kalınabiliyor.

Posted

in

,