2020 Yılı, Uçuş Emniyeti Açısından Nasıl Geçti?

2020, dünya tarihine geçecek kadar sıra dışı bir yıldı.

Bu durum uçuş emniyeti açısından da farklı olmadı.

Yeni yıl adeta bir faciayla başladı.

İran, 8 Ocak 2020 tarihinde Ukraine Airlines’a ait Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağını yanlışlıkla vurarak düşürdü.

Tahran – Kiev seferini icra etmek üzere İmam Humeyni Havalimanı’ndan kalkan uçak, Tor adlı hava savunma sistemine ait bir füze ile vuruldu.

Bu vahim kazada, 167 yolcu ve 9 mürettebat olmak üzere toplam 176 kişi hayatını kaybetti.

Ocak ve Şubat ayları ülkemiz açısından da hareketli geçti.

Önce 6 Ocak günü, THY’ye ait bir Airbus A321, şiddetli lodos altında İGA Havalimanı’na çok sert bir iniş yaptı. Söz konusu sert iniş sonrasında uçağın gövdesine burulma oluştu.

Bundan hemen bir gün sonra, bu kez Pegasus’a ait bir Boeing 737-800, Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişi sırasında pistten çıktı.

Neyse ki her iki olayda da herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Ancak 5 Şubat 2020 günü bir başka kaza daha yaşandı.

Yine Pegasus’a ait Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağı (TC-IZK), Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş sonrasında kaza geçirdi.

Şiddetli rüzgâr altında yapılan iniş sonrasında pilotlar, uçağın kontrolünü kaybetti. Bir süre pist dışında sürüklenen uçak ancak, pistin bitiminden sonraki hendeğe düşerek durabildi.

Uçakta, 177’si yolcu ve 6’sı mürettebat olmak üzere, 183 kişi bulunuyordu.

Saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından yapılan açıklamada, PC2193 sefer sayılı uçaktaki yolculardan üç kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Geri kalan yolcu ve mürettebatın tamamı, çeşitli derecelerde yaralandı ve tedavi altına alındı.

2020’de ses getiren bir diğer kaza, Pakistan’da yaşandı.

Pakistan Havayolları’na ait Airbus A320 tipi bir uçak, Karaçi Havalimanı’na iniş için yaklaşırken, havalimanı yakınlarındaki bir yerleşim yerine düştü.

Kazadan iki yolcu kurtulurken, 89 yolcu ve 8 kişilik mürettebatın yanı sıra yerdeki bir kişi aynı derecede şanslı olamadı.

Yolcu ve kargo uçakları açısından yılın genelin baktığımızda, sekiz ölümlü kazada toplam 314 kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz.

2020 yılı, ölümlü kaza sayısı bakımından sivil havacılık tarihinin en emniyetli yılı oldu. Bundan önceki rekor, 10 ölümlü kazayla 2017 yılında kırılmıştı.

Tabii Covid-19 salgını sebebiyle uçuş sayısında yaşanan muazzam düşüşü unutmamak gerekiyor.

2019/20 döneminde, ticari uçuş sayısı %42 oranında azalmıştı.

Öte yandan, yıl boyunca meydana gelen tüm havacılık kazalarının sayısı 166’ya ulaştı. 2019’da bu sayı 230’du.

Özellikle uçuşların tüm dünyada neredeyse durma noktasına geldiği Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan çok sayıda yer kazası son derece dikkat çekiciydi.

Neticede Havayolu 101 olarak, uçuş emniyetine ilişkin olumsuz vaka sayısının en az seviyede kalacağı bir yıl ve sıfır kaza istatistiklerinin haberini yapacağımız günlerin gelmesini temenni ediyoruz.


Posted

in

,

Tags: