Ryanair_Boeing 737_EI-DCN_EI-DCP_EI-DCO

Ryanair ve Wizz Air, Slot Kurallarının Yeniden Uygulanmasını İstedi

Avrupa’nın önde gelen iki düşük maliyetli taşıyıcısı Ryanair ve Wizz Air, slot kullanımlarına ilişkin önemli bir çağrıda bulundu.

ACI Europe tarafından düzenlenen konferansta birer konuşma yapan Michael O’Leary (Ryanair) ve József Váradi (Wizz Air), Covid-19 salgını sebebiyle gevşetilen “kullan ya da kaybet” (use-it-or-lose-it) kuralının 2021 yılı yaz tarifesiyle birlikte yeniden uygulanmaya başlamasını istedi.

O’Leary ve Váradi aksi halde, havacılık sektöründeki toparlanmanın yavaşlayacağı ve sektördeki rekabetin engelleneceğini iddia etti.

Hatırlanacağı üzere Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde bir çok ülke, geçtiğimiz Mart ayında sektörü etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle slot kullanım kurallarını askıya almıştı.

Önce 2020 yaz tarife dönemi için verilen bu karar, 2020/21 kış tarifesi boyunca da uzatılmıştı.

Neredeyse tüm havayollarının desteklediği bu karar, slot hakkını kaybetmemek uğruna boşu boşuna uçuş yapılmasının önüne geçmişti.

Ancak Michael O’Leary bu dönemin artık geride kaldığını ve eski kuralların geri getirilmesi gerektiğini savunuyor.

O’Leary’ye göre bu konuda sağlanan kolaylığın özellikle Lufthansa, British Airways, Air France gibi büyük havayollarını tembelliğe sevk ettiğini ve söz konusu havayollarının uçuş sayılarını artırmada çekimser davrandıklarını söylüyor.

Neticede bu işten zarar gören ise yolcular ve havalimanı işletmeleri oluyor.

Benzer görüşleri dile getiren József Váradi, örnek olarak Londra’da yaşadıkları durumu gösterdi.

Váradi, Wizz Air olarak Londra Gatwick Havalimanı’nda büyümek istediklerini ancak slot kısıtlaması sebebiyle bunu gerçekleştiremediklerini belirtti.

Wizz Air CEO’su ayrıca, slot kurallarının gevşetilmesi sebebiyle çeşitli havayollarının, yakın bir gelecekte kullanmayacakları hakları ellerinde tuttuklarına; bu durumun da Wizz Air gibi büyümeyi hedefleyen havayollarının önünü kestiğine dikkat çekti.


Posted

in