FAA Başkanı, Boeing 737 MAX’ı Bizzat Test Etti

Art arda meydana gelen iki vahim kazanın ardından tüm dünya genelinde yere çekilen Boeing 737 MAX tipi uçakların yeniden sertifikasyonu sürecinde yeni bir aşamaya geçildi.

Kendisi de bir pilot olan, Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) Başkanı Steve Dickson, bir 737 MAX’ı bizzat uçurarak test etti.

Söz konusu deneme uçuşu, dün (30 Eylül 2020) sabah saatlerinde Boeing’in Seattle’daki tesisleri çevresinde gerçekleştirildi ve yaklaşık iki saat sürdü.

Öncesinde uçakla ilgili güncellenen pilotaj eğitimini tamamlamış olan Dickson, uçuş sırasında da, 737 MAX’ın tasarım ve işletimiyle ilgili yapılan bir takım değişiklikleri gözden geçirdi.

Uçuşun ardından bir basın toplantısı düzenleyen Steve Dickson, test boyunca gördüklerinden memnun kaldığını ancak 737 MAX’ın yeniden sertifikasyonu sürecinin bitmediğini belirtti.

Gelgelelim Dickson, 29 Haziran 2020 tarihinde, 737 MAX 7 tipi bir uçakla yapılan deneme uçuşuyla birlikte başlayan sürecin henüz tamamlanma noktasına gelinmediğini özellikle vurguladı.

Geçen hafta basına yansıyan bilgilerde, American Airlines’ın Ekim sonundan itibaren 737 MAX pilotlarının güncelleme eğitimlerine başlamayı planladığı ortaya çıkmıştı.

Bu durum, uçağın Kasım ayından itibaren yeniden resmî olarak uçmaya başlayacağı şeklinde yorumlanmıştı.

Uçuşa Eleştiri

Kızını Ethiopian Airlines kazasında kaybeden Michael Stumo adlı acılı bir baba ise FAA başkanının test uçuşunu kamuoyu algısına yönelik bir gösteri olduğunu iddia ederek eleştiride bulundu.

Michael Stumo, FAA’in uçuşla ilgili tüm verileri açıklaması ve bağımsız uzmanların bunu değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

737 MAX’lara Ne Olmuştu?

29 Ekim 2018 tarihindeki Lion Air (JT610) ve 10 Mart 2019 tarihindeki Ethiopian Airlines (ET302) kazalarının ardından, 13 Mart 2019 tarihinde 737 MAX tipi uçaklar dünya genelinde uçuştan çekilmişti.

Söz konusu kazalara, Boeing’in bu yeni modelde kullanmaya başladığı ve uçağın burnunun gereğinden fazla yukarı kalkarak stall’a girmesini engelleyen sistemin (Maneuvering Characteristics Augmentation System) yol açtığı tespit edilmişti.


Posted

in

Tags: