ABD, İran Hava Sahasını Kullanan Emirates’e Ceza Kesti

ABD Ulaştırma Bakanlığı, 2019 yılında İran hava sahasını kullanan Emirates’e 400.000 USD tutarında ceza kesti.

Bu sıra dışı gelişmenin hikâyesi oldukça ilginç.

Geçen yılın ortalarında Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA), artan askerî faaliyetler ve siyasî gerilim sebebiyle Amerikalı havayollarının İran hava sahasını kullanmalarını yasakladı.

Bu durum, başta Amerikalı havayolları olmak üzere bir çok şirketin bölgeden geçen uçuşlarını etkiledi.

Öte yandan, Dubai merkezli havayolu Emirates’in aynı yılın Temmuz ayı içerisinde 19 gün boyunca uçuşlarında İran hava sahasını kullandığı tespit edildi.

ABD Ulaştırma Bakanlığı da bunun üzerine, yukarıda belirttiğimiz cezayı kesti.

“Emirates’in, İran hava sahasını kullanmasına ABD ne karışır!” diyebilirsiniz.

Ama kazın ayağı öyle değil.

Emirates ile New York merkezli JetBlue firmaları arasında bir codeshare (kod paylaşımı) anlaşması bulunması ve cezaya konu olan uçuşlarda JetBlue kodlarının da kullanılması, ABD tarafını harekete geçirdi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Emirates, bu olayın sehven gerçekleştiğini ve sorunun çözülmesi amacıyla Amerikan tarafıyla anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Şirket bu çerçevede, 120 gün içerisinde 200.000 USD ödeme yapacak. Önümüzdeki bir sene boyunca benzer bir ihlalde bulunulmaması halinde, cezanın diğer yarısı iptal edilecek.

Neticede, böyle yasaklama durumlarında benzer bir cezayla muhatap olmak istemeyen havayollarının ya İran hava sahasını kullanmamaları ya da burayı kullanan uçuşlarında Amerikalı bir havayolu ile codeshare yapmamaları gerekiyor.


Posted

in

Tags: