Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX’ın Yeniden Sertifikalandırma Süreci Başladı

Art arda yaşanan iki trajik kazanın ardından 13 Mart 2019 tarihinde tüm dünyada yere çekilen Boeing 737 MAX tipi uçakların uçuş için yeniden sertifikalandırma süreci başladı.

Bu çerçevede, 29 Haziran 2020 tarihinde, 737 MAX 7 tipi bir uçak, Boeing’in Seattle’daki tesislerinden (BFI) yerel saatle 09:54’te kalkış yaparak bir deneme uçuşu gerçekleştirdi.

N7201S tescil kodlu uçak, yaklaşık iki saatlik bir uçuşun ardından, Moses Lake Havalimanı’na (MWH) indi.

Uçak burada hiç beklemeden yeniden kalkarak, Boeing’in tesislerine geri döndü.

Deneme uçuşuyla ilgili açıklamalar, Boeing değil, Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından yapıldı.

FAA, uçuşların üç gün boyunca devam edeceğini belirterek, Boeing’in otomatik uçuş kontrol sistemi için geliştirdiği güncellemelerin test edileceğini duyurdu.

Söz konusu duyuruda, 737 MAX tipi uçakların resmî uçuş yasağının, sorunun giderildiğinden yüzde yüz emin olunması durumunda kaldırılacağı ve bu sürecin ne zaman tamamlanacağının belli olmadığı özellikle vurgulandı.

FAA’in onaylamasının ardından Avrupa Birliği ve Kanada’nın sivil havacılık kurumlarının da (EASA ve Transport Canada) 737 MAX için ayrı bir yeniden sertifikalandırma süreci yürüteceği belirtiliyor.

Şimdiye Kadar Kaç Tane 737 MAX Üretildi?

Yeniden sertifikalandırma süreci başarıyla tamamlanırsa, işin asıl büyük kısmı ondan sonra başlayacak.

Zira halihazırda havayollarına teslim edilmiş olan 387 uçağın yanı sıra, üretimi biten ama Boeing’in fabrikasında bekletilen 400 kadar daha 737 MAX bulunuyor.

Bu uçakların yeniden uçmaya başlaması için ciddi bir pilot eğitimi ve teslimat sürecinden geçilmesi gerekiyor.

Covid-19 salgınından zaten büyük bir darbe yiyen havayolu şirketlerinin, 737 MAX’ları teslim almak için hiç de hevesli olmadıkları biliniyor.

Daha dün Norwegian adlı havayolu şirketinin 92 adetlik 737 MAX (+5 adet Boeing 787) siparişini iptal etmesiyle birlikte, sadece 2020 yılı içinde iptal edilen 737 MAX siparişi sayısı 400’e dayandı.

Görünen o ki önümüzdeki aylarda Boeing ile havayolu şirketleri arasında teslimat ve tazminat konusunda kıyasıya bir mücadele yaşanacak.


Posted

in

Tags: