Air India - Boeing 777

ABD – Hindistan Arasında Uçuş İzni Gerginliği

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), uluslararası uçuş izinleri konusunda bu defa Hindistan’la anlaşmazlık yaşıyor.

ABD, Hindistan’ı, Coronavirus salgını sebebiyle durdurulan uluslararası uçuşların yeniden başlatılması konusunda haksızlık yapmakla itham ediyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Delta Air Lines’ın Hindistan seferlerini yeniden başlatma talebine henüz cevap verilmiş değil.

(Salgın öncesinde Delta’nın yanı sıra Hindistan’a sefer yapmakta olan diğer Amerikalı taşıyıcı United ise henüz bu ülkeye uçuşlarını başlatmayı planlamıyor.)

Söz konusu talebin üzerinden neredeyse bir ay geçmiş olması, taraflar arasındaki gerginliği artırıyor.

Gerginliğin temelinde ise Hindistanlı taşıyıcı Air India’nın, kendi devletinin koymuş olduğu yasağın arkasından dolaşması yatıyor.

Zira Coronavirus salgını sonrasında tüm dış hat seferlerini durduran Hindistan, “tahliye” seferlerine ise izin vermişti.

Bu çerçevede 10 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında ABD’ye toplam 59 uçuş planlayan Air India, böylece normal tarifesinin %53’üne ulaşmış oluyor.

Yani Air India bir bakıma 7 Mayıs 2020 tarihinden bu yana, tahliye uçuşu adı altında, ABD’ye adeta tarifeli seferlerini icra etmeye devam ediyor.

Bu duruma engel olmak isteyen ABD makamları, 22 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Air India’nın yapacağı her uçuş için bir ay önceden izin istemesi şartını getirdi.

Daha önce ABD’nin Çin’le yaşadığı anlaşmazlıkta kullandığı bu yöntemin etkili olması bekleniyor.

Zaten ABD’nin bu hamlesinin ardından bir açıklama yapan Hindistan tarafı, ABD’nin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanya ile olan tarifeli seferlerin yakın bir zamanda yeniden başlatılması için görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.


Posted

in