Lufthansa Yönetimi, Kurtarma Paketini Onaylamadı

Lufthansa yönetimi, Almanya hükümeti tarafından hazırlanan 9 milyar Euro tutarındaki yardım paketini onaylamadı.

Lufthansa bu karara gerekçe olarak, söz konusu devlet yardımına Avrupa Birliği’nin şart koştuğu bazı talepleri gösterdi.

Avrupa Birliği, alacağı devlet yardımına karşılık olarak Lufthansa’nın Frankfurt ve Münih havalimanlarındaki bazı slotlarını diğer havayollarına devretmesini istemişti.

Lufthansa yönetimi ise bu talebi yerine getirmeleri durumunda, hub olarak kullandıkları bu iki havalimanında zayıflayacaklarını ve uzun vadede borçlarını ödeyemeyecek duruma düşeceklerini iddia etti.

Basına yansıyan bilgilere göre Avrupa Birliği, Frankfurt ve Münih havalimanlarında halihazırda Lufthansa’nın kullandığı toplam 72 slot hakkının diğer havayollarına tahsis edilmesini istiyor.

Aslında Lufthansa’nın, devlet yardımı kapsamında alacağı borçların geri ödemesi tamamlandığında bu slotların kendisine iade edilmesi şartıyla bu talebi kabul ettiği belirtiliyor.

Ancak Avrupa Birliği, slot devrinin geçici değil kalıcı olması yönünde ısrar ettiğinden, Lufthansa yönetiminin devlet yardımını şimdilik onaylamadığı söyleniyor.

Müzakerelerin devam edeceği, anlaşma sağlanamaması halinde Lufthansa’nın iflas koruması başvurusunda bulunabileceği iddia ediliyor.

Almanya’nın Lufthansa’yı kurtarma planına en kuvvetli itiraz, Ryanair CEO’su Michael O’Leary’den gelmişti.

Michael O’Leary, Lufthansa’ya yapılması düşünülen yardımın, Almanya pazarında önümüzdeki beş sene boyunca rekabeti ciddi derecede etkileyeceğini söylemişti.


Posted

in

,