Lufthansa, 9 Milyar Euro Devlet Yardımı Alacak

Uzun bir süredir devam eden müzakereler anlaşmayla sonuçlandı ve Lufthansa’ya 9 milyar Euro devlet yardımı yapılmasına karar verildi.

Bu tutarın 5,7 milyar Euro’luk bölümü, Almanya Ekonomik İstikrar Fonu tarafından sağlanacak.

Fon bu miktarın 4,7 milyar Euro tutarındaki bölümünü öz kaynak, 1 milyar Euro’luk bölümünü ise nakit olarak Lufthansa’ya aktaracak.

Almanya Ekonomik İstikrar Fonu, bu işlem sonucunda, Lufthansa’nın %20 oranında hissesine sahip hâle gelecek fakat yönetiminde söz sahibi olmayacak.

Alman devleti ayrıca, her biri 2,56 Euro’dan olmak üzere 300 milyon Euro’luk Lufthansa hissesi satın alacak.

Varılan mutabakat çerçevesinde Lufthansa’nın icra kurulundaki üyelerden iki tanesi, Alman hükümetinin tavsiyesi doğrultusunda belirlenecek.

Bunun yanı sıra Lufthansa’ya, çeşitli bankalar üzerinden 3 milyar Euro kredi verilecek.

Bu kredinin geri ödeme vadesi üç yıl olarak belirlendi.

Devlet, 2023 yılının sonuna kadar Lufthansa’daki hisselerini satarak bu işten çıkmayı hedefliyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için üç seneyi aşan bu dönem içerisinde Lufthansa’nın mâlî açıdan düze çıkması gerekiyor.

Neticede böylece, Alitalia’nın devletleştirilmesi ve Air France-KLM’e yapılan devlet yardımlarının ardından, Lufthansa da istediği desteği almış oldu.

Avrupa’daki diğer iki önemli havayolu, British Airways ve Türk Hava Yolları şu âna kadar direkt devlet yardımı almış değil.

Bakalım önümüzdeki aylarda bu iki şirket yollarına devam ederken nasıl bir taktik izleyecek?