Çin’de Yolcuların Uçak Bileti Satın Alma Davranışı Değişti

Coronavirus salgını sonrasında havacılıkta toparlanma önce iç hat pazarlarında başlayacak.

Bunu daha sonra dış hat uçuşları takip edecek.

Salgının çıkış noktası olmakla birlikte hastalığı kontrol altına almayı başaran Çin, sektördeki toparlanmanın seyrini tahmin edebilmek için yakından izleniyor.

Hatırlayacağınız üzere, uçuşların yeniden başlamasıyla birlikte Çin iç hatlarında yaşanan hızlı iyileşme, sonraki haftalarda durma noktasına gelmişti.

Çin’de salgın öncesi günde 80.000 kadar olan uçuş sayısı 35 – 40 bin aralığında civarında adeta takılıp kalmıştı.

IATA tarafından hazırlanan bir çalışma, Çinli yolcuların uçak bileti satın alma davranışlarının da değiştiğini ortaya koyuyor.

Yolcuların uçak biletini seyahat tarihinden kaç gün önce satın aldığını inceleyen çalışmada, 2019 ve 2020 yıllarının Mart-Nisan-Mayıs ayları mukayese ediliyor.

Geçen sene yolcuların %46 oranındaki bölümü biletini uçuştan üç gün öncesine kadar satın alırken, %20 gibi hatırı sayılır orandaki bir diğer bölümü ise 12 gün ve daha öncesinde biletini almayı tercih ediyormuş.

Bu yıl bu oranlar dramatik bir biçimde değişmiş.

Biletini erkenden almayı tercih edenlerin oranı %8’e gerilerken, son âna kadar beklemek isteyenlerin oranı %61’e yükselmiş.

Yolcu davranışındaki bu değişikliğin temelinde iki önemli sebep bulunuyor:

  1. Havayollarının uçuşlarda sık sık değişiklik ve iptaller yapması,
  2. Uçakların doluluk oranı düşük olduğundan, yer bulma sıkıntısının ve dolayısıyla bileti erkenden satın alma gereğinin ortadan kalkması.

Haziran ayı ile birlikte hem ülkemizde hem de Avrupa’da uçuşlar yavaş yavaş başlayacak.

Acaba bizim bölgemizde de Çin’dekine benzer bir değişiklik mi olacak; yoksa yolcular eskiden olduğu şekilde biletlerini erkenden almaya devam mı edecek?


Posted

in