Air China - Boeing 747

ABD – Çin Arasında Uçuş İzni Tartışması

ABD ile Çin arasında bu kez de uçuş izinleri konusunda gerilim yaşanıyor.

ABD, Çin hükümetini, Amerikalı havayollarının Çin seferlerini yeniden başlatmalarına engel olmakla suçladı.

Delta Air Lines ve United Airlines’ın Haziran ayında bu ülkeye olan uçuşlarına yeniden başlamak istedikleri ancak Çinli yetkililerin buna izin vermediği belirtiliyor.

Delta, Detroit ve Seattle’dan Şanghay Pudong Havalimanı’na, United ise San Francisco ve Newark’tan Şanghay Pudong Havalimanı’na ve San Francisco’dan Pekin Havalimanı’na her gün birer uçuş yapmak istiyor.

Fakat taraflar arasındaki müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkmayınca, halihazırda ABD’ye olan seferlerine devam eden dört farklı Çinli havayoluna, 27 Mayıs 2020 tarihine kadar uçuş tarifelerini Amerikan makamlarına sunma talimatı verildi.

27 Mayıs’ı takip eden günlerde Amerikalı makamlar Air China, China Eastern, China Southern ve Hainan Airlines’ın tarifelerini inceleyecek.

Yapılacak incelemenin neticesinde, “Çinli havayollarının uçuşlarının ilgili kanunlara uygun olmadığı veya kamu yararına ters olduğu” kararına varılabileceğine dikkat çekiliyor.

Böyle bir durumda Çinli taşıyıcıların seferlerinin de sınırlandırılması söz konusu olabilecek.

Coronavirus Kavgası

Geçtiğimiz Şubat ayında Amerikalı taşıyıcılar Çin’e yapılan yolcu uçağı seferlerini tamamen durdururken, Çinli taşıyıcılar az sayıyla da olsa ABD uçuşlarına devam etmişti.

Çin Sivil Havacılık İdaresi CAAC, Mart ayında aldığı bir kararla, 12 Mart 2020 tarihi itibarıyla Çin’e sefer yapan havayollarına, sadece bir noktaya ve haftada bir defa olmak üzere yolcu uçağı seferi yapma izni verileceğini duyurmuştu.

Bu yüzden mesela, THY’nin 2020 yaz tarifesi planlamasında Haziran ayında sadece Şanghay’a haftada bir adet yolcu uçağı seferi görünüyordu.

Lâkin Amerikalı taşıyıcılar 12 Mart’tan önce Çin seferlerini durdurduğundan, bu haktan da faydalanamıyor.

(THY’ye özel izin verilmiş olabilir, zira Türkiye – Çin seferleri 5 Şubat 2020’de durdurulmuştu.)

Bununla birlikte CAAC, Amerikalı taşıyıcılara bir istisna tanıyıp, bir kente haftada bir sefere izin verebileceklerini söylüyor.

Ancak ABD tarafı bu kararın mütekabiliyet usulüne uymadığını ve bunu kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

Bakalım ABD ile Çin arasındaki bilek güreşinin bu son raundu nasıl sonuçlanacak?


Posted

in

Tags: