Vuhan Virüsü’nün Çin’deki Havayolu Trafiğine Etkisi

Çin’in Vuhan kentinde patlak veren yeni Coronavirus salgını, havacılık sektörünü derinden etkiliyor.

17 yıl önce yaşanan SARS salgını ile kıyaslandığında çok daha büyük maddî kayıplara yol açan yeni salgın, henüz aradan bir kaç hafta geçmesine karşın, havayolu trafiğinde ciddi bir duraklamaya sebep olmuş durumda.

IATA’nın hazırladığı ve 2018, 2019 ve 2020 yıllarının mukayese edildiği bir grafikte, Çin’deki yolcu sayısında (iç + dış hat) meydana gelen sert düşüş açık bir biçimde gözlemleniyor.

Grafiğin yatay (X) ekseninde, günler yer alıyor. Burada sıfır noktası olarak, Çin yeni yıl tatilinin başladığı gün alınmış.

Grafiğin dikey (Y) ekseninde ise yolcu sayısı bir endeks olarak gösterilmiş. 1 Ocak 2019 tarihi, 100 kabul edilmiş.

(Çin’deki geleneksel yıl başı, her sene 10 gün kadar değişiyor)

Buna göre, 2020 yılı, önceki iki yılın üzerinde bir performansla başlamış.

Yeni yıl tatili başlarken, yolcu sayısı her zamanki gibi düşmüş.

Ancak asıl fark, tatil dönüşünde yaşanıyor.

Önceki yıllarda yolcu sayısı tatilin ilk günlerinden itibaren hızla toparlanırken, bu yıl bir-iki günlük zayıf bir iyileşmenin ardından yeniden düşüşe geçmiş.

Tatilin yedinci gününde, 2020’deki yolcu sayısı, 2019’a nispeten %40 oranında azalmış.

ABD’nin ardından dünyanın en büyük ikinci havayolu pazarı olan Çin’deki bu görünümün, önümüzdeki günlerde de devam etmesi, sektördeki diğer bölgeleri de etkilemesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansı’na verdiğimiz bir mülakatta belirttiğimiz üzere, yeni Coronavirus salgınının, havacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkisinin çok daha fazla olacağını ve böyle giderse havayollarının gelir kaybının 15-20 milyar USD arasına ulaşacağını tahmin ediyoruz.


Posted

in