Mitsubishi - SpaceJet

Mitsubishi SpaceJet’in Hizmete Girişi Yine Ertelendi

Japon Mitsubishi firması tarafından üretilen bölgesel yolcu uçağı SpaceJet’in hizmete girişi, altıncı kez ertelendi.

En son yapılan ertelemede 2020 yılının ortalarında hizmete gireceği açıklanan SpaceJet için belirlenen yeni tarih, 2022 sonu.

Mitsubishi ayrıca, SpaceJet programına ilişkin olarak 4,5 milyar USD zarar kaydetti.

Yeni uçağın lansman müşterisi olan All Nippon Airways, yaşanan gecikmeler için tazminat talebinde bulunacağını duyurdu.

Sektör uzmanları, Mitsubishi’nin başarısızlığı kabul edip söz konusu projeyi iptal etmesi gerektiğini söylerken, şirket yetkilileri kararlı bir biçimde yola devam edeceklerini açıkladı.

2008 yılında başlatılan proje çerçevesinde ilk uçağın hizmete giriş tarihi 2013 yılı sonu olarak belirlenmişti.

Ancak yaşanan çok sayıda sorun, hizmete giriş tarihinin tam altı kez ötelenmesine yol açtı.

Son yıllarda uçak üretimi işinde yaşanan sıkıntılar düşünüldüğünde, Mitsubishi’nin bu projede daha ne kadar ısrarcı olacağı merak ediliyor.

Mitsubishi Regional Jet MRJ’nin Adı, “SpaceJet” Olmuştu

Japon Mitsubishi Aircraft Corporation (Mitac) firması tarafından geliştirilen ve ilk deneme uçuşunu 11 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Mitsubishi Regional Jet MRJ’nin adı, “SpaceJet” olarak değiştirilimişti.

Bu önemli kararın ardında, şirketin bu yeni uçak için yeni bir pazarlama stratejisi tercih etmesi yatıyordu.

Önümüzdeki dönemde özellikle ABD pazarına odaklanmayı planlayan Mitsubishi, uçağın adındaki Japon çağrışımını kaldırarak, daha küresel bir kelime tercihinde bulunmuştu.

Bu çerçevede, MRJ90’ın adı SpaceJet M90 ve MRJ70’in adı ise SpaceJet M100 olarak belirlenmişti.

Kısa bir süre önce özellikle ABD pazarı için yeniden tasarlanarak boyu 60 cm kadar uzatılan M100, iki sınıflı kabin düzeninde 76 koltuk kapasitesine sahip.

Mitsubishi, Bombardier’in Uçak Üretimi Bölümünü Satın Almıştı

ABD pazarına hızlı bir giriş yapmayı amaçlayan Japon sanayi devi Mitsubishi Heavy, Kanadalı Bombardier firmasının bölgesel yolcu uçağı üretimi bölümünü satın almıştı.

Taraflar arasında 2019 yılının Haziran ayında yapılan anlaşmaya göre, Bombardier bir türlü kâr ettirmeyi başaramadığı bölgesel jet üretimi işini portföyünden çıkarırken, Mitsubishi ise Bombardier’in mevcut müşterilerinden ve teknik destek ağından faydalanacak.

Yeni bir uçağın üretim sonrasında pazara girebilmesinin önündeki en ciddi engellerden bir tanesi, havayolu şirketleriyle olan ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi oluyor.

Mitsubishi, Bombardier hamlesiyle işte bu zorluğun üstesinden gelmeyi hedefliyor.


Posted

in