Boeing 737 MAX

Yolcular, 737 MAX’e Binmekten Çekiniyor

Boeing’in Mart ayından beridir yerde bekleyen uçağı 737 MAX, her gün farklı bir habere konu olmaya devam ediyor.

Boeing kaynaklı özel bilgiler, mesajlaşmalar kamuoyuna yansıyor; tartışmalar alevleniyor.

Geçen hafta 737 MAX üretimine ara verileceğinin duyurulmasının ardından, Pazartesi günü de şirketin CEO’su Dennis A. Muilenburg görevinden alınmıştı.

Şimdi de şirketin yaptırdığı gizli bir kamuoyu araştırmasının sonuçları ortaya çıktı.

New York Times tarafından ele geçirilen bir belgeden, Boeing’in 737 MAX’ların yolcu nezdindeki imajıyla ilgili araştırmalar yaptığı anlaşılıyor.

Buna göre Boeing, 40 sayfayı bulan bir sunumla birlikte, havayollarıyla yarım saati bulan video konferanslar yaparak, yolcu güvenini yeniden kazanmaya yönelik muhtemel stratejiler hakkında bilgi vermiş.

Hazırlanan ve taslak olduğu belirtilen bir tabloda, çeşitli aşamalarda yolcularla ne şekilde iletişimde bulunulabileceği anlatılmış.

Yolcu bileti satın alırken, havalimanında check-in yaptırırken, biniş kapısındayken, uçağın içinde kalkış öncesinde ve uçağın içinde uçuş sırasında olmak üzere beş ana kategori belirlenerek, farklı senaryolar çerçevesinde yolculara nasıl davranılabileceği konusunda tavsiyelerde bulunulmuş.

Mesela uçak henüz kalkmamışken bir yolcunun 737 MAX ile uçacağını fark edip paniklemesi durumunda, kabin ekibinin ve hatta pilotların devreye girerek, yolcuyu sakinleştirmeye çalışması önerilmiş.

Bunun yanı sıra, 737 MAX’ın uçuş emniyetine ilişkin hazırlanacak bilgi kartlarının tüm personelin yanında bulunabileceği ve gerektiğinde yolculara verilebileceği söylenmiş.

Yolcular, 737 MAX’a Binmekten Çekiniyor

Boeing, geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana yolcularla dört kez anket yapmış.

Anket sonuçları, yolcu algısı açısından durumun ne denli ciddi olduğunu ortaya koyuyor.

En sonuncusu 9 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilen ankete göre, yolcuların %40 gibi son derece yüksek orandaki bir bölümü, 737 MAX ile seyahat etmek istemiyor.

Ve ilk anketten bu yana yolcuların yaklaşımında pek bir değişiklik gözlemlenmiyor.

Aynı araştırmada, konuyla ilgili güvenilir bilgi kaynağı olarak Boeing teknik uzmanlarına duyulan itimatın %34 gibi bir seviyeye düşmesi de ayrıca dikkat çekiyor.

Neticede görünen o ki, 737 MAX tipi uçaklar yeniden uçmaya başladıktan sonra bile daha uzunca bir süre kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam edecek.

Kimi yolcular bu uçaktan uzak dururken, kimileri ise hiç umursamadan binip gidecek.


Posted

in

Tags: